Szívből jövő dallamok

Alapfokú zenetanulási programot indított egyházmegyénk ősszel. A gyerekek szárnypróbálgatásaikat egy kisebb koncerten mutatták meg Szikszón.

éneklő gyermekek

Ősszel indult útjára a magyar kormány „Felzárkózó települések” hosszú távú programjához kapcsolódóan  a Mindenki szívében van egy dallam címet viselő pályázat Hernádvécsén, melynek keretében gyerekek nyernek bevezetést a zene világába és a közös zenélés élményeibe. A múlt év októberében indult  pályázat célja volt, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket segítse, zenetanulás, közösségépítés, közösségi élmény, zenekar-építés és a szabadidő hasznos eltöltése bevonásával. Az elmúlt hónapokban furulyázni és gitározni tanultak a zenetanárok és a szociális segítő munkatársak segítségével.

furulyázó gyermekek

Most a tanév végén a gyerekek egy koncerttel örvendeztették meg a közönséget  június 17-én, a szikszói görögkatolikus templomban.  

Orosz Atanáz püspök nyitotta meg a gyermekek bemutatkozó előadását. Kiemelte, hogy a zene, az ének mennyire képes megnyugvást és felüdülést adni az ember lelkének. Nem utolsó sorban pedig  a hangszeren való játék elsajátítása komoly és hasznos elfoglaltságnak bizonyult a járvány idején is, amikor jelenléti oktatásra nem volt lehetőség.  

éneklő lányok

A koncerten bemutatkoztak a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény hernádvécsei és halmai gyermekei is, akik már régebben kezdték a zenetanulást, iránymutatásul hogy a kezdeti lépésektől, az első hangoktól hová lehet eljutni.  

Kavasánszki Máté örömmel tanítgatta a kisebb gyerekeket furulyázni. Azt is elmondta, hogy a hosszú, küzdelmes hónapok alatt számos élményt, tapasztalatot kapott ő maga is a gyermekektől. Sivák János a gitározást tanította a fiataloknak. Az elmúlt időszak alatt ő koordinálta és vezette az együtt zenéléseket együtt énekléseket is, amelyből ezen a bemutatkozó koncerten egy kis ízelítőt kaphattunk.

FÉNYKÉPEK

Címkék