Színjátszás Nyíregyházán a kezdetektől 1981-ig – vándorkiállítás nyílik a Görögkatolikus Múzeumban

Október 18-án 16.30 órakor nyílik meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház alapítása előtti időszakot bemutató színháztörténeti kiállítás a Görögkatolikus Múzeumban.

kép

Október 18-án 16.30 órakor nyílik meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház alapítása előtti időszakot bemutató színháztörténeti kiállítás a Görögkatolikus Múzeumban.

A vándorkiállítás első alkalommal 2022. augusztus 29-én volt látható a Móricz Zsigmond Színház  Szinbád Rendezvényterében, de idén látogatható volt már a levéltárban és a megyei könyvtárban is. A bemutató anyaga a magyar színjátszás kezdeteitől az első nyíregyházi állandó társulat megalakulásáig, 1981-ig terjedő korszakot öleli fel.

A kiállítást Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas, érdemes művész színművésznő, a főiskola oktatója nyitja meg, aki a kiállítás megálmodójaként beszél megszületésének körülményeiről.

A megnyitón közreműködik Jenei Judit és Tar Dániel színművész is.

plakát

Az est különlegessége lesz, hogy ez alkalommal a színházalapítást közelről megélt személyek vesznek részt egy szalonbeszélgetésen. Többek között Kéry Péter filmrendező-operatőr közreműködésével, aki dokumentumfilmet forgatott a színház korai történetéről. A beszélgetést dr. Kührner Éva, a SZAGKHF főkönyvtárosa, Bessenyei Társaság elnöke, az egyik színházalapító tag, Berki Antal özvegye vezeti.

A megnyitó időpontja: 2023. október 18. 16. 30

A megnyitón "Rendhagyó tárlatvezetés"-t tart majd Jenei Judit, Pregitzer Fruzsina és Tar Dániel, ennek időtartama  38 perc.

A megnyitó helyszíne: Görögkatolikus Múzeum, Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 21.

A kiállítás nyitvatartási időben (keddtől szombatig 10.00-17.00 között) 2023. december 19-ig látogatható.

Szöveg és fotó: Vándor Ilka