SZÍN-VONAL

2016. november 16-án nyitották meg Szín-vonal címmel a Free-presszionisták Képzőművészeti kiállítást, valamint a „Ha én hős lehetnék...” c. rajzpályázat kiállítását a Művészetek Házában, Miskolcon.

free-presszionisták

A Művészetek Házában megnyílt  Free-presszionisták Képzőművészeti kiállítás és a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium Cigány Szakkollégium által szervezett Tehetségnapon, a „Ha én hős lehetnék...” c. rajzpályázat kiállítása december 12-ig tekinthető meg. 

            A Görögkatolikus Cigány Szakkollégium és a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet hallgatói, Oláh Bernadett, Burai Sándor, és Kósa József nyitották meg és színesítették zenéjükkel a megnyitó programját.

zeneművészetisek

A Free-presszionisták Képzőművészeti kiállítás művészei Káli-Horváth Kálmán, Balogh Tibor, Borkó Mariann, és Kiss Sándor. A csoport gyökerei az 1980-as évekre nyúlnak vissza, amikor három árva fiú, és egy lány a Tiszadobi Árvaház falai között alkotni kezdett. Az alkotók évekkel ezelőtt ceruzával és ecsettel a kezükben indultak el, hogy megvalósítsák álmaikat. Ezek az álmok a művészek kemény munkájának, nagy igyekezetének és az eléjük gördülő akadályok leküzdésének köszönhetően meg is valósultak. Ezt igazolja, hogy az alkotócsoport kiállításait már bemutatták Franciaországban, Angliában és Dániában is.

a művészek

            Az egybegyűlteket Rácz Tibor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának egyházi és civil kapcsolattartó közvetítette Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszony gondolatait a jelenlévőknek. Majd Makkai László igazgató úr, a Cigánymissziós és Koordinációs Iroda vezetője tartotta meg az ünnepi beszédét. Balog Zoltán, Emberi Erőforrások minisztere levélben nagy szeretettel üdvözölte a művészeket, és minden kedves vendéget.

Rácz Tibor

            A Görögkatolikus Cigány Szakkollégium három éve rajzpályázatot hirdetett „Álmodtam egy világot magamnak” címmel, amely nagy sikerrel debütált. Ennek folytatása a „Ha én hős lehetnék…” című rajzpályázat. A kezdeményezés célja, a Free-presszionisták csoportéhoz hasonlóan az, hogy az embereket, és kifejezetten a gyerekeket rávezesse a színek, a formák, az alkotás szeretetére, megmutassa nekik, milyen csodálatos a képzelet, a fantázia világa. A rajzokról és kiállításról Csépányné Szabolcsik Erika, a Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskola igazgatónője, a zsűri elnöke mondott értékelő szót.

            A díjakat és az emléklapokat Káli-Horváth Kálmán művész úr, a Budapesti Református Roma Szakkollégium igazgatója adta át. A művek három korcsoportban kerültek elbírálásra, a 2.-3. és 4. osztályosok az első, az 5. és 6. osztályosok a második, míg a 7. és 8. osztályosok a harmadik korcsoportot alkották.

Káli-Horváth Kálmán

Elsőként azokat a diákokat vehették át az emléklapot és az ajándékokat, akik bár csodás rajzokat küldtek be a pályázatra, sajnos helyezést nem értek el.

Az első korcsoportban első helyezett lett Albert Melissza, a Forrói Gárdonyi Géza Általános Iskolából. Felkészítő tanára Léport Ildikó.

Második helyezett lett Dányi Dávid, a Múcsonyi Barátság-Házból. Felkészítője Urbánné Gusztafik Ágnes.

Harmadik helyezett lett Dányi Lili, a Múcsonyi Barátság-Házból. Felkészítője Urbánné Gusztafik Ágnes.

Különdíjas lett Mihalkó Margaréta Erzsébet, a Forrói Gárdonyi Géza Általános Iskolából. Felkészítő tanára Léport Ildikó.

gyerekrajzok

A második korcsoportban Első helyezett lett Hegedűs Erzsébet és Hegedűs Viola, a Múcsonyi Barátság-Házból. Felkészítőjük: Urbánné Gusztafik Ágnes.

Második helyezett lett Strabek Dorina, a Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskolából. Felkészítő tanára Seres Vanda Erika.

Harmadik helyezett lett Flick Vivien, szintén a Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskolából. Felkészítő tanára Seres Vanda Erika.

Különdíjas lett Orosz Patrícia, a Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskolából. Felkészítő tanára Seres Vanda Erika.

A harmadik korcsoportban különdíjas lett első helyezett lett Onda András, a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolából. Felkészítő tanára Péter Péter.

Második helyezett lett Ordas Klaudia, a Múcsonyi Barátság-Házból. Felkészítőjük: Urbánné Gusztafik Ágnes.

Harmadik helyezett Szommer Kitti, szintén a Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskolából. Felkészítő tanára Herczeg Dávid.

Beri Cintia Mirtill, a Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskolából. Felkészítő tanára Herczeg Dávid.

Gratulálunk a győzteseknek!

A program az EFOP-3.4.1.-15-2015-00010 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

logók

Címkék