Szent Korona hőlégballon színesítette a görögkatolikus középiskolások találkozóját

A miskolci középiskolákban tanuló görögkatolikus diákok találkozóját tartották május 25-én a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban.

hőlégballon

A közel háromszáz diák számára közös imádsággal indult a nap, amit egy látványos programelem követett: a magyar koronát és bizánci motívumokat megjelenítő, hatalmas hőlégballon emelkedett az égbe, Jézus mennybemenetelének szimbólumaként, az elközelgő egyházi ünnep apropóján.

diákok

A találkozó a testet, az elmét és a lelket megmozgató látványos feladatokkal és vetélkedőkkel folytatódott. A „görög nap” többéves hagyományokra tekint vissza és népszerű esemény a görögkatolikus fiatalok körében. Az eseményen fő célja, a fiatalok görögkatolikus identitásának erősítése mellett a tartalmas és szórakoztató együttlét öröme volt a változatos programok alatt.

papok, diákok

Öt miskolci intézményből érkeztek diákok az eseményre, akik csapatokba szerveződve forgószínpadszerűen, több helyszínen vetélkedtek. Az un. spártai állomáson sportban mérték össze az erejüket a csapatok, az athéniben hittanos ismeretekből, végül a bizánci helyszínen, amelynek a templom adott otthont, a bizánci, görögkatolikus lelkiségé volt a főszerep.

sport

A szerdai „görög nap” Szent Liturgiával zárult az avasi Isteni Ige templomban. A görög nap idei alaptémája a Mennybemenetel ünnepéhez kapcsolódott és „A szemük láttára fölemelkedett” (ApCsel 1,9) szentírási idézethez kapcsolódott, amit egy látványos szimbólummal, a Szent Korona ballonnal is erősítettek. A hatalmas hőlégballont harangszó kíséretében bocsátottak égre az Avas tetején, ráirányítva a figyelmet a közelgő ünnep fontosságára.

hőlégballon

Címkék