Szent István király ünnepe

Az augusztus 20-án az államalapításra, és államalapító Szent István királyra, Magyarország fővédőszentjére emlékezünk.

Szent Jobb körmenet

A Szent István-bazilika előtti, zsúfolásig megtelt téren az ünnepi szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezette. A bíboros köszöntőjében úgy fogalmazott: Szent István bevezette a magyarságot az ezer évvel ezelőtti Európa keresztény népeinek közösségébe. A kereszténység Európa népeinek kultúrájában ihlető erő volt, nem szürkévé és egyformává tette a népeket, hanem abban segített, hogy mindegyik a saját gazdagságát fejlessze tovább - mondta.

Szent Jobb körmenet

A szentmise szónoka Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt. Homíliájában kiemelte: ebben a különösen nehéz történelmi helyzetben óriási felelősség nehezedik minden keresztény ember vállára. Azt kérte, hogy "bátor őszinteséggel" vizsgálja meg mindenki a saját felelősségét és a cselekvési lehetőségeit, valamint azt, hogy mi vezetett Európa-szerte a hit és a vallásosság gyengüléséhez, az evangéliumi értékrend kiszorulásához a mindennapi életből. Azt kérte, hogy "bátor őszinteséggel" vizsgálja meg mindenki a saját felelősségét és a cselekvési lehetőségeit, valamint azt, hogy mi vezetett Európa-szerte a hit és a vallásosság gyengüléséhez, az evangéliumi értékrend kiszorulásához a mindennapi életből.

Az ünnepi szentmisét megelőzően Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának főtitkára és Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója tett tanúságot hitéről.

Az ünnep díszvendége Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka volt. A szentmisén részt vett Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jelen lévő tagjai.

A szentmisén részt vett Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Tarlós István főpolgármester, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Kocsis Fülöp metropolita, Orosz Atanáz püspök, és Szocska Ábel apostoli kormányzó, a görögkatolikus metropólia elöljárói.

Az ünnepi szentmisén Erdő Péter bíboros megáldotta az új kenyeret. Az ünnepség a szent Jobb körmenettel ért véget.

Orosz Atanáz, Kocsis Fülöp, Szocska Ábel a szent Jobb körmeneten

Forrás és fotók: MTI, Magyar Kurír

 

 

Címkék