Szent Erzsébet nyomában Sárospatakon

A Szent Erzsébet Napok keretében évek óta helyet kap egy "görög" nap is Sárospatakon. A környező települések közösségeivel együtt ünnepeltek november 16-án.

Szent Erzsébet kenyere

November 11. és 16. között kerül megrendezésre a sárospataki Szent Erzsébet Napok programsorozata, amely különösen fontos esemény az itt működő katolikus közösségek életében. Ezen az alkalmon a helyi Görögkatolikus Egyházközség is képviseltette magát. Az esemény november 26-án zajlott le a Szent Péter és Pál Görögkatolikus Templomban.

a templomban

Ezen alakalom különlegessége, hogy a helyi egyházközségek mellett a környező települések görögkatolikus közösségei és az előkészítő évfolyamos papnövendék-jelöltek is csatlakoztak az imádságos eseményhez ezzel is megélve Krisztus népének egységét. A megjelent hívek késő délután Szent Liturgián vehettek részt, amelyet Juhász Géza első helynök atya, emődi parókus végzett, a Sárospatak környékén szolgáló áldozópapokkal. Prédikációjában kihangsúlyozta a szegények segítésének fontosságát Szent Erzsébet nyomán, aki kitartóan és mély alázattal szolgálta a nincsteleneket - s rajtuk keresztül Krisztust - a maga korában.

Juhász Géza

A szertartás után Erzsébet kenyerek megáldására került sor, amelyeket egy-egy rózsaszirom kíséretében osztottak ki a jelenlévőknek. A szociális szférában dolgozóknak Páll Miklós parókus atya külön ajándékot nyújtott át.

a templomban

A Liturgiát követően a templom előtt agapét tartottak, amelyhez a sárospataki hívek süteményekkel is hozzájárultak. A program zárásaként Akathisztosz himnuszt énekeltek a jelenlévő hívek a Szűzanya tiszteletére, amelyet Trescsula László sátoraljaújhelyi parókus vezetett. Az énekszolgálatban az eseményen megjelent papnövendék-jelöltek is részt vettek, ezzel is emelve ezen jeles esemény fényét.

Szerző: Marczi András

Címkék