„Szegények mindig lesznek veletek” (Mk 14,7)

A szegények világnapja alkalmából is megmozdult a Miskolci Egyházmegyei Karitász

püspök atya

Mostanra már hagyománnyá vált egyházmegyénkben, hogy november második felében szeretetvendégségre hívják a Napfényt az Életnek Alapítvány gondozottjait.

A vendégség menüjét most is a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola konyháján főzték. November 25-én disznótoros volt a főmenü, a felszolgálásban pedig az egyházmegyei karitász önkéntesei is segédkeztek.

A vendégségre érkezőket a szokásos módon Atanáz püspök fogadta, többeket már ismerősként köszöntött, de élettörténetük rövid összefoglalását újra meghallgatta. A rászorulókat most a Napfényt az Életnek Alapítvány kuratóriumi elnöke, Tóth József is elkísérte.

Tóth József

A miskolci alapítvány 1995-től segíti a társadalom perifériájára szorult – többnyire hajléktalan  – embereket Miskolcon. Elsők voltak az országban, akik 24 órás alapellátást biztosítottak a hajléktalan emberek számára. Nappali melegedőt és utcai gondozó szolgálatot is működtetnek. Az átmeneti szálló mellett Rehabilitációs Otthont is létrehoztak, ami a munkaképes korú és dolgozó férfiak számára nyújt nagy segítséget, jövedelemarányos térítési díj ellenében.

A vendégségbe érkezett legidősebb gondozott nyolcvanhárom éves. Van, aki hitelcsapda miatt, és van, aki függőségei okán került kilátástalan helyzetbe. Legtöbben szívesen válaszoltak Atanáz püspök kérdéseire. Sorsukról, mostani munkájukról, még meglévő, vagy éppen hiányzó családi kapcsolataikról őszintén nyíltak meg a főpásztornak.

vendégek

Csejoszki Szabolcs atyát, a Miskolci Egyházmegye karitász-igazgatóját is többen ismerősként köszöntötték, hiszen már többször vitt adomány a Baross Gábor utcai szállóra.

Szabolcs atya arról is beszámolt, hogy a szegények világnapján, Árpádházi Szent Erzsébet ünnepén ezer darab kenyeret osztottak szét munkatársaival a csereháti közösségek nélkülöző családjai között. „Tettük ezt azért, hogy kifejezzük Krisztus szeretetét és görögkatolikus egyházunk gondoskodását testvéreink irányába, és biztosítsuk őket arról az üzenetről, hogy összetartozunk, figyelünk rájuk és jelen vagyunk mindennapjaikban. Kenyeret és mosolyt vittünk!” – fogalmazott Szabolcs atya.

adomány

Adományokat és felajánlásokat egész évben fogad a Miskolci Egyházmegyei Karitász (Miskolc, Szeles u. 59. email:karitasz@migorkat.hu). Aki teheti, hozzájárulhat a Katolikus Karitász „Tárjátok ki a szíveteket” karácsonyi adománygyűjtési akciójához (Bankszámlaszám: Raiffeisen Bank 12011148–00124534–00100008, Adományvonal: 1356, és online adományozás a https://karitasz.hu weboldalon).

KÉPEK

Címkék