Szebben szól a harang Rakacaszenden

Újjáépült a görögkatolikus templom melletti harangláb a borsodi faluban.

harangláb

Rakacaszenden a templom udvarán egy fából készült harangláb állt, benne féltonnás bronz haranggal. A harangláb igencsak megviselt állapotú volt már; nem csak a deszkák, de maga a szerkezet is, a csapolásoknál több helyen elkorhadt, elrothadt. „Az egésznek olyan csúfos kinézete volt már, mint egy kert végi fészernek, ahova az ember bepakolja a szerszámokat és ezt-azt” – fogalmazott Kondás András atya, a település parókusa.

a régi harangláb

Most pályázati forrásból, az  EGYH-KCP-19-0659   támogatás keretében egy teljesen új harangláb épült. „Az emberek elmondása szerint még a harang is szebben szól benne, ami abból következhet, hogy a régi harangláb szerkezete zártabb volt és jobban visszafogta a hangot. Az új szerkezet nemcsak szép, de nyitottabb is, így jobban kiadja a harang hangját.” – mesélte András atya.

A harangszó a falu egész közössége számára fontos Rakacaszenden; itt még él a napközbeni háromszori harangozás szokása reggel, délben és este. Harangszóval jelzik a halálhírt és temetésekkor is ezt szólaltatják meg. Templomi szertartások előtt fél- és negyedórával hívogatót harangoznak, mielőtt beharangoznának.

a harang

„Nemcsak a mi büszkeségünk, de a falu ékessége is lett ez az új harangláb. S méltó lakhelyet biztosít a mi "szép-hangú" nagyharangunknak.” –összegezte a parókus a most megszépült harangláb, valamint a harangszó szerepét a faluban. Az új haranglábat 2020. október 4-én Atanáz püspök áldja meg ünnepélyesen.

 

Címkék