Sajópálfalaiak magyarürögi zarándoklata

A sajópálfalai parókia a kegykép megtalálásának helyére szervezett zarándoklatot.

csoportkép

Kissné Huszti Andrea számolt be a zarándoklatról:

"Háromszáz évvel ezelőtt a sajópálfalaiaknak hamar búcsút kellett venniük az Istenszülő kegyképétől, az akkori egri püspök, gróf Erdődy Gábor ugyanis az 1717-ben bekövetkezett csodás könnyezés után az egri minorita templomba vitette. Onnan a diktatúra idején, 1946 körül nyoma veszett, hollétét titok fedte.
1968-ban, több mint 20 évvel később Maludy Károly, a maga is minorita szerzetes sajóvámosi plébános árulta el a kép tartózkodási helyét Figeczky Balázs görögkatolikus parókus atyának első találkozásukkor.
Néhány hete, július 6-án a sajópálfalai görögkatolikus egyházközség zarándoklatot szervezett Pécsürögre, melyet ma Magyarürögnek neveznek. Az útra Arnótról, Sajóvámosról, Szirmabesenyőről és Miskolcról is csatlakoztak zarándoktársak.

A ma már felújított kis filiális templomot néhány évtizeddel ezelőtt sűrű és magas orgonasövény takarta az úton elhaladók tekintete elől. A templom  oltárképe most Mária mennybemenetelét ábrázolja és ugyanabban a keretben van, ami a mi képünket is ölelte. A sekrestyés néni könnyek között vette át ajándékunkat, a kegykép másolatának egy múlt század elején készült olajnyomatát. Ő még ismerte Kovács Sebestyén minorita szerzetes atyát, aki a kegyképet odavitte, de a képet magát már nem látta. Ottlétünket Paraklisszal zártuk.

a képolnában, jobbról Kiss Attila atya
A két napos utazás alatt bejártuk Pécs belvárosát, megnéztük a Zsolnay Manufaktúrát, Máriagyüdön szent misén vettünk részt, meglátogattuk a Siklósi várat és megízleltük a Villányi-borvidék nemes nedűit.
A zarándoklaton Isten áldása volt, értékes emberek segítették útunkat, a Magyarürögön tett személyes látogatás pedig szorosabbra fűzte az Istenszülő és az Őt szerető tisztelettel övező szívek kapcsolatát."

 

Címkék