Országos szakkolégiumi tanévnyitó

„Ez a mi dolgunk!” címmel rendezték meg a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos tanévnyitó konferenciáját, Debrecenben, 2016. szeptember 9-11-én.

évnyitó ünnepség

A jelen az a pont, amelyben a múlt és jövő összetalálkozik…

 2016. szeptember 9-11 között került megrendezésre a Keresztény Roma Szakkollégiumok országos tanévnyitó ünnepsége, amely idén a Wáli István Református Kollégium szervezésében valósult meg. Ebben az évben már 7 szakkollégiummal büszkélkedhetünk. Körülbelül 260 roma és nem roma hátrányos helyzetű fiatal, aki tagja ennek a hálózatnak kezdi meg az új tanévet a megfelelő felsőfokú intézményeken. A 3 napos konferencián Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztere, Czibere Károly Szociális Ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkár, illetve Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár is részt vettek. Beszédeikben az eddigi 5 év munkájának fontosságát és eredményességét emelték ki azt, hogy mennyire fontos ma Magyarországon a nagy történelmi egyházak támogatását maga mögött tudja a szakkollégiumi hálózat. Működőképesség alapvető, hiszen feladata az, hogy egy erős roma értelmiségi réteg alakuljon ki a társadalmon belül. „Egy csónakban evezünk”, hangzott el Czibere Károly államtitkár úr beszédében többször is ez a mondat, és ez így igaz, hiszen együtt egymást segítve kell élnünk, és tovább támogatni ezt a már jól működő rendszert. Mindnyájunknak közös érdeke az, ha Magyarországon és Európában diplomás, hátrányos helyzetű roma és nem roma fiatalok vannak. Az együtt töltött 3 nap rávilágított a hálózat erősségeire és hiányosságaira. A már végzett szakkollégistáink büszkén beszéltek arról, mit adott nekik a szakkollégiumuk. Nagyon tartalmas 3 nap után vagyunk, rengeteg új ismertségre tettünk szert, mindenképpen csapatépítő hatása volt ennek az együtt eltöltött időnek. Sok pozitív élménnyel tértünk haza, és örülünk, hogy ennyi új és tehetséges fiatallal bővül az országos keresztény roma szakkollégiumi hálózat. Köszönjük a színvonalas rendezvényt a szervezőknek. Hálásan köszönjük a fenntartóink bizalmát, és támogatását is akik hisznek bennünk és segítenek minket, és a jövőre nézve is vannak még terveik.

            Sikeres tanévet és sok szép eredmény kívánunk mindenkinek! Bízzunk benne, hogy jövőre, 2017-ben Miskolcon még nagyobb számban képviselik magukat a tehetséges, tanulni vágyó fiatalokkal.

A program az EFOP-3.4.1.-15-2015-000010 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

logó                        logo

Címkék