Örökre szóló karácsonyi ajándékot kaptak a barcikai óvodások

Megszentelték a kazincbarcikai Angyalkert Görögkatolikus Óvodát december 20-án. Az intézmény új épületrésszel is bővült, valamint új óvodai sportpályát is kialakítottak.

Angyalkert Görkat. Óvoda homlokzata

Jelentős beruházás zárult le a kazincbarcikai intézményben. Megtörtént az épület belső felújítása, új tornaszobát, fejlesztőszobát, valamint sportudvart hoztak létre, továbbá bölcsődei férőhelyeket is kialakítottak majd. A beruházás Magyarország Kormányának támogatásával (EGYH-KCP-16-P-0115) valósult meg.

Az épület megszentelésén mondott homíliáját Atanáz püspök elsősorban az óvodásokhoz címezte. A nap ünnepelt szentjének, Ignác vértanúnak történetét állította figyelmük középpontjába, hogy ők is, a vértanú püspökhöz hasonlóan legyenek képesek felismerni Isten üzenetét. A gyermekek számára is érthető módon „mesélte” el a főpásztor, milyen összefogás és szövetség szükséges ahhoz, hogy minden gyermek a lehető legjobb körülmények között fejlődhessen. Karácsony közeledtére utalva a püspök azt kívánta a kicsiknek, hogy a karácsonyfa alatt, az ajándékok között találják meg a Kisjézust, a legnagyobb ajándékot.

a Házszentelés szertartása az óvodában

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár ünnepi beszédében szintén hangsúlyozta a kormány és a családok „szövetségét”. Az utóbbi hét év alatt megkétszereződött a családoknak adott támogatás összege, és két és féleszeresére nőtt az ingyenes gyermekétkeztetés, amit a nagycsaládos, illetve rászoruló családok gyermekeinek biztosítanak, mondta. E szövetség eredménye továbbá, hogy országszerte köznevelési intézmények százai újulnak meg, bővülnek. Az államtitkár elismeréssel szólt az Egyházak - köztük a Miskolci Egyházmegye – szerepvállalásáról a nevelés és oktatás terén.

Sajó Attila, Soltész Miklós, Demeter Zoltán

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő üdvözölte azokat a fejlesztéseket a térségben, amelyek a gyermekek, fiatalok fejlődésének szolgálatában állnak. Karácsonykor különösen is fontos az, hogy egymásnak örömet szerezzünk, a másiknak valamit „átadjunk”, hangsúlyozta a képviselő.

Kovács Erika, az óvoda vezetője elmondta, hogy a város egyetlen egyházi fenntartásban működő óvodájába beiratkozók száma növekszik, idén már négy csoporttal működnek. A felújítás során fejlesztő foglalkozásra és tehetséggondozásra alkalmas szobákat is kialakítottak, így az erre irányuló szakmai munka feltételei tovább bővültek. Az óvoda vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik azon fáradoztak, hogy ez a megújulás létrejöhetett.

A gyermekek, akikért az eddigi munkálatok folytak egy kis műsorral fejezték ki hálájukat a sok-sok fáradozásért. A versekkel, dalokkal elbeszélt hat gyertya történetével a küszöbön álló karácsony ünnepére irányították a figyelmet.

Kívánjuk, hogy sok-sok örömteli karácsony tanúja legyen majd a korszerű óvodaépület Kazincbarcikán.

Fotók: Kaló Attila/sajomente.hu

További képek

Címkék