Nyílt levél az új amerikai elnöknek - a Szíria elleni szankciók felfüggesztéséért indult lobbi

Fülöp metropolita is támogatja azt a széles körű nemzetközi összefogást, amiben arra kérik az új amerikai elnököt, hogy függessze fel a Szíria elleni szankciókat.

bomba sújtotta ház

Mint azt a Christian Solidarity International (CSI) keresztény emberi jogi szervezet magyar képviselete közreadta: ma világszerte több mint 90 vezető szólította fel Joe Biden amerikai elnököt, hogy oldja fel azokat a gazdasági szankciókat, amelyek megölik, elűzik, nyomorba döntik, és más módon sértik Szíria lakosságát. Az összefogás alapját Prof. Alena Douhan, az ENSZ egyoldalú kényszerintézkedésekkel foglalkozó különleges megbízottjának jelentése adta.

Az ENSZ különmegbízott december 29-én közzétett jelentésében kijelentette, hogy az Egyesült Államok szankciói „sértik a szíriai emberek emberi jogait”, és „súlyosbítják a szíriai, amúgy is súlyos humanitárius helyzetet, különösen a COVID-19 világjárvány során”, blokkolva a Szíria egészségügyi és gazdasági rendszerének működéséhez szükséges segítséget, kereskedelmet és a tíz éve tartó kegyetlen polgárháborúból való kilábaláshoz szükséges beruházásokat.

A levél aláírói kijelentik, hogy „a polgári lakosság kollektív büntetésének ez a formája példátlan humanitárius katasztrófába sodorja Szíriát”. Az aláírók között vannak keresztény vezetők, volt diplomaták és katonák, humanitárius segélymunkások, emberi jogvédők és törvényhozók.

A levelet kilenc szír egyházi vezető írta alá, köztük a Szír Ortodox, a Szír Katolikus, és a Melkita Görög Katolikus Egyházak pátriárkái, a Szíriai Örmény Protestáns Egyház elnöke és az Aleppói Arab Presbiteriánus Egyház lelkésze. A szír egyházi vezetők mellett pedig Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya és Veres András győri megyéspüspök is ott van a támogatók között.

A szíriai konfliktus 2011-es kirobbanásakor az Egyesült Államok széleskörű gazdasági szankciókat vezetett be a rendszerváltás kikényszerítésére. A háború előtt Szíria a Közel-Kelet egyetlen élelmiszer-önellátó országa volt. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) kijelenti, hogy Szíria a tömeges éhezés szélén áll.

Bár a harcok az ország nagy részén már befejeződtek, az elmúlt évben az Egyesült Államok és szövetségesei súlyosbították a Szíriával szembeni szankciókat, elértéktelenítették valutáját és szírek millióit taszították nyomorba.

A Szíriával szembeni szankciók rendkívül megnehezítik a gyógyszerek és orvosi berendezések behozatalát, amelyek elengedhetetlenek a COVID-19 és más betegségek, például a rák, a veseelégtelenségek és skizofrénia gyógyítására. „A nyomorba taszított szírek milliói éhesen és fázva fognak lefeküdni ma este” – emlékeztetik az aláírók Biden elnököt.

A nyílt levél felszólítja az új amerikai elnököt, hogy „az ENSZ különmegbízotti ajánlás végrehajtásával segítsen a szíriaiakon a humanitárius válság enyhítésében, ami az instabilitás új hullámával fenyeget a Közel-Keleten és azon túl”.

Dr. John Eibner, a CSI nemzetközi elnöke – az egyik aláíró – kijelentette, hogy az „összes, a hatalomért és befolyásért küzdő résztvevő, valamint az általuk használt különféle fegyverek fokozták a szír nép szenvedéseit az elmúlt tíz évben”.

„De ma egyre nyilvánvalóbb – folytatta Eibner –, hogy a szankciók a gazdasági túlerő aránytalan érvényesítése és az ártatlan civilek kollektív büntetésének egy formája, amely a társadalom leggyengébb, legkiszolgáltatottabb tagjainak jobban árt, mint a hatalmon lévők.”

Az üzenet így zárul: „Úgy gondoljuk, hogy az Egyesült Államok jogos nemzeti érdekei anélkül érvényre juttathatók, hogy a szíriai népet gazdasági eszközökkel sújtanák. ”

A Nyílt Levél aláírói a következő állami vezetőkhöz is eljuttatták kérésüket: Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svájc. Ezek az országok is csatlakoztak az Egyesült Államok által – az ENSZ Biztonsági Tanács felhatalmazása nélkül – indított Szíria elleni szankciókhoz.

Az eredeti levelet és az aláírók teljes névsorát, valamint a levél magyar fordítását a mellékelt tartalmazza.

Szerző: CSI Magyarország - Hajdúdorogi Főegyházmegye

Címkék
Csatolmány