November 15-én kezdődik a böjti időszak

A bizánci hagyományú egyházakban - akárcsak a húsvétot megelőző nagyböjt - ez az időszak is negyven napig tart.

kereszt, zsoltároskönyv

Görögkatolikus egyházunkban a november 15-étől számított 40 napos készületi időszakot nehéz a szó szoros értelmében böjti időszaknak nevezni, hiszen jelen előírások szerint csupán a pénteki napokon szükséges húsmentesen étkezni. Van, akinek ez is nehéz, de aki képes, nyugodtan tarthat többet is. Nagyon alkalmasak erre a böjti időszak szerdái, aki pedig ettől is többet szeretne megvalósítani, böjtöljön a negyvennapos időszak minden hétköznapján, esetleg minden napján. Ez lehet a húsról és/vagy más kedves ételről, italról való lemondás is. A latin egyházban ezzel kapcsolatosan emelik ki a jócselekedetek szükségességét is, amelyek valóban nagyon fontosak, de sohasem szabad, hogy kibúvók és „kiskapuk” felé nyissák meg az utat!

A lemondás küzdelmei mellett nem feledkezhetünk meg az imádságról sem. Aki teheti, menjen el gyakrabban templomba, énekelje – akár honlapunk segítségével – a karácsonyi katavásziát (kánon) vagy egyéb szép himnuszokat. Aki viszont nem tud könnyen kiszakadni rohanó világunk mókuskerekéből, az vegyen erőt magán a munkahelyén, és elcsendesedve mondjon néhány imát, vagy hazatérve figyeljen oda még inkább szeretteire az egyéni, vagy közös imádságban, családi együttlétekben. A felkészülési időszakban jó, ha van valamilyen lelki olvasmányunk, amit érdemes a parókustól, lelkiatyától külön is kérni. 

Mindemellett görögkatolikus egyházunk a technika vívmányait is igénybe véve igyekszik a böjti időszakok mindennapjait rövid és tartalmas lelki gondolatokkal gazdagítani, amelyek elérhetők telefonon és webes felületeken egyaránt. A nagyböjt minden napján olvashatják a napindító gondolatokat nemcsak a honlapunkon, hanem a közösségi médiában is.

Címkék