Nagyböjti lelki nap Sajópálfalán

Szinte már hagyomány, hogy a Nagyböjt idején a Bekecsi Görögkatolikus Egyházközség tagjai egy napos lelkigyakorlatot tartanak Sajópálfalán.

SZabó roland atya Sajópálfalán
A kép eltávolítva.

Így történt ez 2015. március elején is. Már az indulásnál lehetett látni, hogy vidám napunk lesz, mivel mindenki mosolygós és jókedvű volt. Ez a jó hangulat egész nap megmaradt, melyet a napfényes idő is megerősített.

A lelki feltöltődés a templomban kezdődött az Istenszülő Szűz Mária énekekkel történt köszöntésével. Ezt követően Kiss Attila atya ismertette a templom és a kegykép változatos történetét. A tájékoztatás után Parakliszt imádkoztunk Istenszülő Szűz Máriához. A zarándokházban folytatódott a lelki nap, ahol két aktuális és fontos témában hallgattunk előadásokat.

Egyik téma a „Nagyböjt”, melyet nagy részletességgel tárt elénk Kiss Attila atya. Felhívta a figyelmünket a testi és a lelki böjt harmonikus összhangjára. Hangsúlyozta, hogy mindkettőnek egy célja van: minél közelebb kerüljünk Isten szeretetéhez. A böjt idején az elcsendesülés, az alázattal végzett ima, a megbocsátás, az adakozás, az embertársaink iránti figyelem segíti üdvösségünket és erősíti hitünket.

A második téma az „Előszenteltek liturgiája”, melyről részletes tájékoztatást Roland atya tartott. Méltatta a Liturgia fontosságát, hogy milyen nagy segítséget ad a Nagyböjt idején a lélek megerősödéséhez. Részletesen magyarázta a Liturgia felépítését, melyben arról kapunk tanítást, hogy a böjt idején nem vagyunk egyedül, segítenek minket elődeink, a próféták, az apostolok és szentek. A legfontosabb azonban, hogy Jézus Krisztus velünk van, magunkhoz vehetjük az Ő szent testét és vérét. Az előadások után kérdések, vélemények és tapasztalatok hangzottak el.

Haza indulás előtt ismét a templomba mentünk elköszönni Szűz Mária kegyképétől. Könyörgő imát végeztünk a résztvevőkért és hozzátartozóikért.

Összegezve: mit adott nekünk a lelki nap (a finom ebéden és a kedves fogadtatáson kívül)?

1.      lelki erőt a böjt hátralévő napjaihoz

2.     eligazodást a testi és lelki böjt helyes megéléséhez

3.      türelmet embertársaink gondjainak megértéséhez

4.      a közösségi szellem erősödését

5.      láthattuk az épülő monostort

 

Isten áldása szálljon mindazokra, akik segítségével megvalósulhatott ez a szép lelki nap!

Egy lelkigyakorlatos

Címkék