Múcsonyi Tanodások Egerben

A múcsonyi Forrás Görögkatolikus Tanoda diákjaival kirándulni voltunk Egerben 2017. október 10-én.

Eger

Megérkezésünk után az első helyszín az Eszterházy Károly Egyetem „A” épületében található Varázstorony volt. Itt a Jedlik Ányos Experimentáriumba mentünk, ahol az egyetem kémia tanszékének tanárai kísérleti bemutatókkal, magas színvonalú szemléltetéssel ötvözött rendhagyó kémia órát tartottak.

Ezután jó néhány lépcsőfokkal feljebb mentünk a toronyban és a Hell Miksa Csillagászati Múzeumban távcsövekkel, különböző működési elvű műszerekkel ismerkedtünk meg.Az érdekességek sora folytatódott a Varázsteremben, ahol az interaktív eszközök „kézzelfogható” módon segítik a fizikai jelenségek megértését. Itt mindent meg lehetett fogni, és ki lehetett próbálni.

A tudományokkal való ismerkedés után megbirkóztunk a 314. lépcsőfokkal is, és a Panoráma Teraszon Eger város szépségében gyönyörködtünk. Még nem harangozták el a delet, de mi már nagyon éhesek voltunk! Ezért elindultunk a Szent József Kollégium felé, ahol elfogyasztottuk a háromfogásos finom ebédünket. A választott menü: húsleves, rántott hús vegyes körettel, és palacsinta volt.

Ebéd után a Dobó téren át az Egri Várhoz sétáltunk. A séta során lehetőség volt kis emlékeket vásárolni szeretteinknek és magunknak. A Dobó István Vármúzeumhoz érve először szétnéztünk a várudvaron, majd megtekintettünk két kiállítást. Félelmetes volt a Várbörtön és nagyon érdekes volt a Panoptikum, ahol Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének szereplői élethű nagyságban álltak előttünk.

Már nagyon fáradtak voltunk, de összeszedtük minden erőnket és indultunk vissza a városközpontba. Az Egri Bazilikához érve kicsit megpihentünk. A Főszékesegyházba belépve elmondtunk egy imát, kértük a Szűzanya segítségét. A nap utolsó programja a Cinema Agria Moziban volt, ahol megnéztük a Salamon király kalandjai című animációs filmet.

Nagyon emlékezetes nap után fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk haza. A kirándulás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Köszönjük szépen a lehetőséget a Görögkatolikus Cigány Missziós Irodának.

Csiszárik Jánosné

 

Fényképalbum

 

Címkék