Miskolcról Máriapócsra, Máriától Máriához

Gyalogos zarándoklat az előkészítő évfolyamos papnövendék-jelöltek számára

Máriapócson

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola előkészítő évfolyamos hallgatói  Miskolcon töltik a tanévet. Ebben az esztendőben tíz fiatal végzi tanulmányait az ún. „Karmelben”. Elöljáróikkal május 1-jén gyalogosan indultak zarándoklatra, hogy öt nap alatt eljussanak Nemzeti Kegyhelyünkre, Máriapócsra.

a bekecsi templomban

A zarándoklatot átszőtte a vihar lecsendesítésének története (Mt 8, 23-27), amelyhez Orosz István atya minden reggel más szempontot adott. A nap folyamán a fiatalok ezekről elmélkedtek. Este imádság-keretezte beszélgetésben elmondták egymásnak, saját életükben miféle viharokat éltek át ezidáig, s mi a jelenlegi „viharuk”. Másnap, hogy Jézust hogyan, mivel, mikor „keltik fel”, mibe vonják be, miben akarják, hogy mellettük álljon. Azután Jézus tanítványaihoz intézett szavai alapján az volt a nap tárgya, hogy miben éreznek gyávaságot, kicsinyhitűséget. A lecsendesített tenger láttán: beszélgettek a csendről. Az utolsó kérdés pedig az volt: „Kicsoda nekem Jézus?”

Az összesen 130 km-es út során sok-sok beszélgetésre, egyéni és közös imádságra volt lehetőség. De az irgalmasság cselekedeteire is, hiszen fáradságos erőfeszítés ekkora távolságot megtenni . Vízhólyagok, gyulladt körömágy, izomgörcs és egyéb fájdalmak nehezítették a pályát…

úton

Ezért különös hála illeti mindazokat, akik befogadták, felüdítették a csoportot. Így Sajópálfalán Kiss Attila atya és családja, valamint munkatársaik, Fekete Zoltán polgármester úr, aki el is kísérte egy darabon a zarándokokat. Az is csodálatos élmény volt, hogy egy vecsernye és egy utrenye erejéig a Kenethozó asszonyokról elnevezett női monostor látogatói lehettek a kispap-jelöltek.

Bekecsen Szabó Roland atya várta a gyaloglókat, bemutatta a templomot, és a helyi közösséggel együtt Parakliszt imádkoztak. A szálláshelyen Dr.Bodnár László polgármester úr is meglátogatta a csapatot. A helyiek finom süteményeiből másnapra is maradt. Mónika tisztelendő asszony a parókiára hívta meg a péntek reggel tovább indulókat.

Ábel atyával

A következő szállás a tiszalöki általános iskolában, a tornateremben volt, hála Cserés Csaba igazgató úrnak, aki a közeli idősek otthonában vacsorát és reggelit is intézett a fiúk számára. Az utolsó este Nyíregyházán szintén remekül sikerült, Polgári Bence prefektus atya a szállást biztosította, Kondás Sándor atya és felesége grill-partyra várta a megfáradt csapatot. A vecsernyén találkoztak Ábel püspök atyával, aki csatlakozott a vacsora idejére, s ami még többet jelentett a zarándokoknak: vasárnap a Nyíregyháza-Napkor szakaszra. A Szent Liturgiát is együtt ünnepelték. A fiúkat az édesanyák köszöntésébe is bevonta Mosolygó Tamás parókus atya, Kémenes Örs szavalt, az Istenszülő dicséretére pedig közösen énekeltek. Utána Valika tisztelendő asszony és az egyházközség vendégszeretetének köszönhetően bőséges reggelivel ellátva folytathatták útjukat a fiatalok.

Máriapócson

Máriapócson Dr. Mosolygó Péter kegyhelyigazgató fogadta a fáradt csapatot. Az Istenszülőt Paraklisszal köszöntötték a zarándokok, majd értékelve az eltöltött öt napot, hosszasan beszélgettek, s talán teszik majd még napokig, hetekig, hiszen nem kis tapasztalat, testi kihívás, lelki élmény az, ami mögöttük áll.

Szöveg: Orosz Rita, a csapat mikrobuszos kísérője

Fotók: Gulyás Patrik, Tóth Balázs, Orosz Rita

Címkék