Minden pedagógus egyben tanítvány is - pedagógusbúcsú Máriapócson

Évek óta hagyomány egyházunkban, hogy a tanítási év befejezése után a pedagógusok Máriapócson gyűlnek össze, hogy hálát adjanak a tanévben kapott kegyelmekért.

pedagógusok a templomudvaron

Az utóbbi két esztendőben a vírushelyzet miatt sajnos nem tudtunk nagy létszámban összegyűlni, úgyhogy különösen nagy öröm volt látni, június 25-én szombaton a mintegy 600 pedagógus hálaadását Máriapócson. A pedagógus búcsú amiatt is különleges, mert hagyományosan nem csupán templomi összejövetelt jelent, habár kétségtelenül ez a nap legfényesebb pontja, hanem egyfajta szakmai és személyes találkozásról is szól ez az alkalom, mondhatnánk, pedagógus búcsú, találkozó és szakmai nap.

kiállítás

Ebben az esztendőben a Miskolci Egyházmegye szervezésében 9 órától szakmai előadáson vehettek részt a pedagógusok, ahol Horváth Ádám a Maker’s Redbox szakmai igazgatója az alkotópedagógia fontosságáról beszélt. Rámutatott arra, hogyan változnak az iskola felé támasztott igények. Változnak az ismeretszerzési metódusok, változnak a munkavállalók felé támasztott igények, ezekhez a változásokhoz a pedagógiának és a pedagógusoknak is alkalmazkodniuk kell. A tantermek helyett alkotóterek kellenek, ahol a gyermekek kreatívan, csapatmunkában tudnak tanulni és felkészülni a jövőre.

Papp Zoltán

Az előadás után a Miskolci Egyházmegye néhány intézménye mutatta be, hogy az előadáson elhangzottak hogyan épülnek be az intézmények mindennapi gyakorlatába. Már az óvodában egyszerű robotok programozásával lehet fejleszteni a gyerekek képességeit. Általános Iskoláinkban LEGO matek működik. STEAM terem, alkotóműhelyek, ahol a gyerekek játszva tudják elsajátítani a legfontosabb ismereteket. A Neurofeedback alkalmazásával pedig a sajátos nevelési igényű gyermekeknek tudunk segíteni a felzárkózásban. A pedagógusok érdeklődve járták körül az iskolai standokat, s közben beszélgethettek örömeikről és az őket megpróbáló kihívásokról.

liturgia

Tizenegy órakor kezdődött a Szent Liturgia, amit Atanáz püspök atya vezetett, mindhárom egyházmegye iskolalelkészeinek koncelebrálásával. Püspök atya beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy minden pedagógus egyben tanítvány is. Csak akkor lehetünk jó tanítók, ha a legfőbb mestertől hajlandóak vagyunk tanulni.

a díjazott

Az ünnepi Szent Liturgia végén közösen ünnepeltük meg az év katekétájának és az év pap katekétájának a díjátadását. Gratulálunk Papp Annamária tisztelendő asszonynak, aki a miskolci Egyházmegye Hitoktatási irodájának a munkatársa, valamint az Isten Családjában című hittankönyv szerzője, valamint Bodnár Attila atyának, aki jelenleg Mátészalkán a Móricz Zsigmond Görögkatolikus Óvoda és Kéttannyelvű Általános Iskola iskolalelkésze.

Szöveg: Papp Zoltán, fotók: Orosz Rita

FÉNYKÉPEK

Címkék