Mi van a tánc mögött?

Bemutatkozó előadással nyitották az évet a Jelenlét Pontban Hernádvécsén

táncos lányok

A nyírségi Nagy Zoltán vezetése mellett, a Pharne Cherhaja roma hagyományőrző táncegyüttes két tagja - Rézműves Natália és Rézműves Roland - tartott 2023 utolsó hónapjaiban oktatást Hernádvécsén. Szerveztek egy záró alkalmat 2024. január 12-re, ami arra szolgált, hogy szülők, testvérek is láthassák, milyen ügyesek a gyermekek. Itt is hálásan köszönjük Koscsó Miklós igazgató úrnak, hogy az iskola ebédlőjét rendelkezésünkre bocsátotta.

A képzés kezdetén Zoli bácsi elmondta, mire lehet számítani, milyen szabályok mentén zajlik majd a tanulás, milyen magatartást követel meg ahhoz, hogy valóban eredményesen teljen az együtt töltött idő. A Jelenlét Pont munkatársai szomorúan vették tudomásul, hogy a tizenéves nagylányok mindegyike kivonult a teremből… Rövid sutyorgást követően azonban visszasomfordáltak. „Rendben, Zoli bácsi!”

táncolók

Természetesen az ő elhatározásukra és példájukra szüksége volt a fiatalabbaknak is. Így végül a lányokat három korcsoportra kellett osztani. A legények létszáma pedig háromról kilencre duzzadt.

Még a fantasztikus hangulatú képeket nézegetve se gondolja senki, hogy csupán vidám ugrabugrálásról van szó! És kérem, ne is tudjuk le annyival: a cigányságnak vérében van a zene, a tánc.

táncolók

Szeretném hangsúlyozni azt, aminek mi, a gyerekekkel gyakran találkozó felnőttek örülünk. Elnézést kérek, hogy innentől tárgyilagos beszámoló helyett csak személyesen, bevonódva, lelkesen tudok írni:

a tánc, különösen a közösségi tánc, igen sok dologra tanít. Az összesen majdnem harminc általános iskolás gyerek néhány alkalom után észrevehetően fegyelmezettebb és figyelmesebb lett! A fejlesztőpedagógus, aki heti háromszor van jelen közöttük, egyenesen azt állítja, hogy az utasításokat könnyebben értik meg azok, akik rendszeresen részt vesznek a táncoktatáson.  Az hab a tortán, ahogyan megtanulnak egymáshoz alkalmazkodni! Egészen különleges élmény látni visszahúzódó, önbizalomhiányos gyerekeket, akiket „kinyit” a zene, a tánc! A közös élmények mentén pedig épül a közösség, új barátságok szövődnek. Nem csupán a gyerekek, hanem a büszke szülők között is! Egy kistelepülésen nagy ereje van annak, ha az emberek számíthatnak egymásra!

tánc

Nos, ezek miatt van óriási jelentősége a legegyszerűbb dolgoknak is. Köszönet a Miskolci Egyházmegyének a hernádvécsei Jelenlét Pontért!

OR

Fényképek