Metropóliai farsangi bál Nyíregyházán

Négy év kihagyás után január 20-án ismét farsangi bált rendezett a Görögkatolikus Metropólia

a bálon

Négy év kihagyás után január 20-án ismét farsangi bált rendezett a Görögkatolikus Metropólia – a több évtizedes hagyományt követve idén is a nyíregyházi Continental Arénában. A nyíregyháziak körében csak Buszacsa-ként emlegetett csarnok (korábbi nevéből – Bujtosi Szabadidő Csarnok) ismét zenével és vidámsággal telt meg.

Az ország minden tájáról érkező, közel kétezer mulatni vágyó görögkatolikus a vámos és farizeus vasárnapját megelőző szombaton koptatta ismét a tánctérré alakított játékteréből játékteret.

A bál szokás szerint vecsernyével vette kezdetét, melyet Fülöp metropolita vezetett.

Fülöp atya

A főpásztor prédikációjában hangsúlyozta, hogy a vámos és farizeus vasárnapjával elkezdődik nagyböjtre való készület, így ez a nap mint egy utolsó lehetőség állt előttünk, amikor még egy nagyot mulathatunk.  Fülöp atya bátorította a jelenlévőket, hogy a bált ugyanazzal a lelkülettel éljék meg,  mint amekkora odaadással nagyböjt időszakában böjtölnek, imádkoznak. Ferenc pápa már évek óta próbálja megértetni a híveivel, hogy mit jelent a szinodalitás fogalma. Fülöp atya arra kérte a résztvevőket, hogy bálozzunk szinodális lelkülettel és böjtöljük majd szintén szinodális jelleggel.

És, hogy milyen is a szinodális egyház, arra „görögkatolikus értelmezést adva”, azt mondta „Görögkatolikus egyházunkban oly fontos a család. Nem lehet azt mondani, hogy a kicsi gyerek értéktelenebb lenne a nagynál. Mindenki egyenlő, de szent rend van a családban. Ilyen az egyház is: családias, ahol mindenki fontos, mindenki egyenlő, de szent rend uralkodik. Ilyen családias lelkülettel töltsük a mai estét és az elkövetkező nagyböjtöt is, forrasszon bennünket, görögkatolikusokat egy családdá a családias lelkületű böjtölés!” – zárta szavait Fülöp atya.

Ábel püspök atya az est egyik házigazdájaként köszönetét fejezte mindenekelőtt a Jóistennek, amiért hosszú kihagyás után ismét együtt ünnepeltünk, mint egy család. Hálát adott azért, hogy olyan munkatársakat kapott, akik segítettek megszervezni ezt az estét, akik elvállalták a fellépést, részvételt.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is tiszteletét tette a bálon, és örömének adott hangot, hogy részt vehet ezen a különleges alkalmon.

tánccsoport

Az ünnepi beszédeket követően az egyik legfiatalabb családtagunk, a fehérgyarmati Bárdos Lajos Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola moderntánc-csoportja kápráztatta el a bálozókat a nyitótáncukkal. A művészeti iskolában közel 400 gyerek tanul több művészeti ágon, 2007-ben megkapta a kiválóra minősített művészeti iskola címet.

Előadásuk üzenete: életünk egyik legdrágább kincse az idő, amelyet használjuk fel bölcsen a szeretetünk kifejezésére.

Pindroch Csaba

A bál sztárvendége Pindroch Csaba színész volt, aki számos televíziós sikerfilmben játszott emlékezetes szerepet.

A bál fantasztikus hangulatát az LK Beat zenekar biztosította. Természetesen nem maradt el a néptánc és a tombola sem.

A jókedvű ünneplés, szórakozás emlékezetes marad minden bálozó számára. Reméljük, jövőre ismét találkozunk!

Szöveg és fotók: Farkas Friderika

TOVÁBBI FÉNYKÉPEK

Címkék