Megemlékezések a roma holokauszt emléknapján

Augusztus 3-a a roma holokauszt nemzetközi emléknapja, Magyarországon is több helyen tartottak megemlékezést. A Budapesten tartott ökumenikus imaórát Atanáz püspök atya vezette.

emlékmű

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban. Becslések szerint a roma holokauszt (porrajmos - elnyeletés, elpusztítás) idején a nácik a kétmilliós európai cigányság 10-30 százalékát gyilkolták meg, közülük 23 ezret Auschwitzban.

Csütörtök este Budapesten, a VIII. kerületi Jézus Szíve-templomban ökumenikus és vallásközi imádságot tartottak a Sant'Egidio közösséggel. Az imaórát egyházmegyénk püspöke vezette, könyörgést Fabiny Tamás evangélikus püspök, Radnóti Zoltán rabbi, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége rabbitestületének elnöke és Sajgó Szabolcs a Jézus-szíve templom plébánosa mondtak.

Sajgó Szabolcs, Radnóti Zoltán, Orosz Atanáz, Fabiny Tamás

„Most a megemlékezés gyógyírjára, az imádságra van szükség” – hangsúlyozta az imaórán Atanáz püspök atya. A megemlékezéssel egyben a „diszkriminált és rossz hírbe hozott embertársaink jogaiért és életért is síkra szállunk. Isten segítségével szeretnénk elérni, hogy ebben az országban mindenki testvérként élhessen, tanulhasson és dolgozhasson együtt. Senkit ne öljenek meg se születése előtt, se betegsége idején. Isten segítségével vessünk véget minden gyűlöletbeszédnek, minden sértő cselekvésnek, kirekesztésnek és fájó megkülönböztetésnek!” – mondta a főpásztor.

Nyolc éve, épp a roma holokauszt emléknapján végeztek ki Kislétán egy 45 éves édesanyát és 13 éves kislányát pedig életveszélyesen megsebesítették pusztán azért, mert cigányok voltak. Az imaórán értük is imádkoztak.

 

 

 

 

 

Címkék