Maradjunk együtt – a házasság hete után

A Miskolci Egyházmegye számos parókiája kapcsolódott be a február 13-20. között megtartott országos kezdeményezésbe és különböző programokkal várta szeretettel a házaspárokat

Múcsonyban

Ünnepi szentmisével ért véget a Házasság hete országos rendezvénysorozat, amelyen részt vett Áder János köztársasági elnök úr és felesége, Herczegh Anita, aki 2013 óta a Házasság hete központi programjainak fővédnöke.

Gergely Tamás

A házasság hetében a Miskolci Egyházmegye minden parókián tartottak valamilyen ehhez kötődő programot. Nagyon sokan részesültek házassági áldásban is, saját parókiájukon, vagy éppen egy kisebb „kirándulással” egybekötve a Székesegyház új, gyönyörű ikonjai alatt kaptak püspöki áldást közös életükre.

Arnóton

Előadások, filmvetítések, közös vacsora és beszélgetés, vetélkedők – megannyi megvalósult program, mindegyik úgy, hogy a parókiákon élő fiatalabb és idősebb házaspárok egyaránt megtalálják azt az egy-egy alkalmat, amikor csak egymásra figyelnek, amiből erőt meríthetnek, számot vethetnek egymással vagy éppen hálát adhatnak az együtt töltött évekért, amivel mintaként állhatnak más párok előtt. Sok helyen külön köszöntötték a 25., vagy éppen az 50. házassági évfordulójukat ünneplőket is, hiszen ők jó példaként állhatnak a fiatalok előtt. Hisszük, hogy minden egyes program a házaspárok elköteleződését, lelki megerősítését, közös fejlődését segítette.

sajóvámosi

Baktakéken február 15-én Pál Ferenc atya előadása a Házasság hete programjának egyik üde színfoltja volt, mely „ A magánytól az összetartozásig - Hogyan tudunk tartósan és elégedetten valakivel együtt élni?"- címet viselte.  Előadásából éppúgy aktuális volt a több  éve együtt élőknek, mint azoknak, akik a házasságra készülnek. melyben a tőle megszokott módon az igazán mély és tartalmas mondanivalót is könnyen emészthetően, olykor humorosan adta elő.

ózdi

Abban minden program üzenete közös: a házassággal törődni kell, ahhoz hogy működjön, fáradozni kell érte; odafigyeléssel, a másik meghallgatásával. A sok-sok közös dolog mellett azt is meg kell értenünk, hogy a házasságban mindkét fél „egyén” is, lehet saját hobbija, érdeklődése. Az is be kell látni, hogy a boldog házasság sem mentes a gondoktól, konfliktusoktól, nézeteltérésekről, azonban ezek megoldásában kell közösen gondolkodni és egyességre jutni.

onga

Miskolcon, a Missziós Irodában továbbra is működik család és párterápiás szolgáltatásáról. A szolgáltatás igénybe vételéhez előzetes telefonos egyeztetés (46) 792 713) szükséges.

Makkai László atya több parókián is tartott előadást a házasság pszichológiai hátteréről, a női és férfi szerepekről. Az alábbi Linken keresztül a vele készült interjú olvasható.

A fényképek forrása az arnóti, az ongai, az ózdi, a kenézlői, a sajóvámosi és a múcsonyi parókiák közösségi oldalai.

Címkék