Már csak egy év – Elindították a NEK visszaszámláló óráját

A budapesti Szent István-bazilika előtt szeptember 13-án megtartott ünnepi rendezvényen Erdő Péter bíboros, prímás, Michael August Blume apostoli nuncius, Mohos Gábor püspök, a kongresszust előkészítő titkárság vezetője és Snell György püspök, a bazilika plébánosa indította el azt a visszaszámláló órát, ami jelzi, hány nap van még hátra az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kezdetéig.

NEK, térbeli logo

Az egész katolikus világ számára kiemelkedő esemény, Magyarországnak pedig különleges lehetőség, hogy jövőre - 1938 után másodszor - hazánk rendezheti a Krisztussal való találkozás világméretű ünnepét, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK). 2020. szeptember 13-tól minden földrészről érkeznek majd, hogy részt vegyenek a magyarországi rendezvénysorozaton. Napra pontosan egy év van hátra. A visszaszámlálást Erdő Péter bíboros indította el 16 órakor a Szent István-bazilika előtti téren Michael August Blume apostoli nuncius és Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője jelenlétében. A látványos rendezvényen százfős kórus és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes is fellépett.

Süveges Gergő műsorvezető nyitotta meg ma délután a budapesti Szent István-bazilika előtt a NEK-ig hátralévő egyéves visszaszámlálást ünneplő rendezvényt. Ez alkalomból indították el azt a visszaszámláló órát, ami jelzi, hány nap van még hátra a világesemény kezdetéig. Az Eucharisztikus Kongresszus nem a szó szoros értelmében vett kongresszus. Sokkal inkább egy nagyszabású nemzetközi rendezvény, egy gazdag programsorozat, amely során a kenyér és a bor színe alatt jelenlévő Jézus Krisztust ünnepeljük. Magyarországon több mint 80 éve járt utoljára ez az ünnep.

A visszaszámlálást indító ünnepség – melyen részt vett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Mohos Gábor püspök, valamint Michael August Blume pápai nuncius - a Bazilika harangjainak megszólalásával kezdődött. A jövő évi rendezvény nemzetköziségét a Bazilika lépcsőin felsorakozó hetven zászlótartó szimbolizálta, akik 70 nemzet zászlóit hordozták. Ezek a zászlók a Kongresszusra hívott katolikus világot jelképezik.

a lépcsőn

Az eseményen fellépett a Debreceni Hajdú Néptánc Együttes Tiszai Zsuzsa vezetésével, akik magyarországi és kárpát-medencei táncokat adtak elő nagy sikerrel, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola énekkara, Sapszon Ferenc karnagy vezetésével, aki a NEK Egyházzenei Bizottságának elnöke is. A Debreceni Hajdú Néptánc Együttes még Törökországba is elvitte a NEK hírét, gyerekfellépőik közül többen a 2020. szeptember 13-i nyitó szentmisén, a Puskás Ferenc Stadionban lesznek elsőáldozók.

Köszöntőt mondott a Kongresszust előkészítő titkárság vezetője, Mohos Gábor püspök, aki egyenesen a Vatikánból érkezett az eseményre. Kiemelte, ott is nagyon várják a budapesti rendezvényt és sokan fognak érkezni Magyarországra. „Abban bízunk, hogy a NEK nem csupán egy egyhetes programsorozat lesz, hanem már a felkészülés időszakában is megújulást és kezdeményezőkészséget ébreszt, ami a program után tudatosan folytatódik” – húzta alá Mohos Gábor.

Erdő Péter és két elsőáldozó fiatal leplezte le a visszaszámláló emlékpontot, aminek órája egy évig fogja mutatni a Szent István-bazilika előtt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig hátralévő napokat.

A mai nappal megkezdődött a regisztráció a Kongresszus eseményeire. Bővebb információt a www.iec2020.hu oldalon találnak az érdeklődők.

Szöveg és fotók: NEK Titkárság

Címkék