Magyar delegációk a Mária-kegyhelyek Jubileumán

Közel kilencven Mária-kegyhely küldöttsége – köztük a máriapócsi – gyűlt össze október 8-án a Szent Péter téren, ahol az Irgalmasság Szentéve egyik kiemelt rendezvényeként került sor a „Máriás Jubileumra”.

Mária kegyképek Rómában

Kegyképeik és kegyszobraik kisebb-nagyobb másait hordozva hosszú körmenetben vonultak be a térre a világ minden tájáról érkezett delegációk.  A máriapócsi  Szűzanya ikonjának másolatát a Kocsis Fülöp metropolita, valamint Orosz István kegyhelyigazgató vezette csoport vitte el.

A máriapócsi küldöttség

A körmenetet a pompei Rózsafűzér Királynője-kegykép élethű mása nyitotta meg, és sorra következtek a legismertebb kegyhelyek – Loreto, Lourdes, Pompei, Fatima, Guadalupe, Lujan, Apacedida, Altötting, Czestochowa) – mellett más országok szent helyei is. A végén pedig a legősibb és legszentebb római kegykép, a Salus Populi Romani ikonja zárta a sort, melyet Ferenc pápa kérésére hoztak át ez alkalomra a Santa Maria Maggiore-bazilikából a Vatikánba.

„Magyarországról három szépséges küldöttség érkezett: itt van a római magyarok közössége, mely a Magyarok Nagyasszonya szentképét hozta el, illetve a máriapócsi és a csíksomlyói kegyhelyek küldöttségei.” – e szavakkal konferálták fel a „Regnum Marianum” delegációit.

Csíksomlyót Kovács Sándor kolozs-dobokai főesperes vezette. A római magyarok kisebb csoportja, Németh László olaszországi főlelkész vezetésével vett részt a körmeneten.

A Szentatya vezetésével elmondott Dicsőséges Szentolvasó és Loretói Litánia végén minden delegáció egy-egy képviselője a pápa elé járulhatott: Anasztázia nővér Máriapócs, Márton Szabolcs Csíksomlyó, Érszegi Márk Aurél pedig a római magyarok üzenetét adta át Ferenc pápának.

A Mária-kegyhelyek jubileumát záró pápai misén Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita és több magyar pap koncelebrált a Szentatyával.

Az esemény a Rome Reports felvételein (1:17:50 - magyarok felkonferálása; 1:32:05 és 1:34:15 – magyarok bevonulása).

Forrás: Magyarország Vatikáni Nagykövetségének blogja

 

Címkék