Magas rangú elismeréssel büszkélkedhet a Szakkollégium

A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium vezetője és hallgatók is büszkélkedhetnek magas rangú elismerésekkel.

elimerés átadása

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából magas rangú állami kitüntetéssel – a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel – ismerték el Makkai László, a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon és Roma Szakkollégium igazgatója, a Miskolci Egyházmegye volt cigánypasztorációs helynöke munkáját. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott kitüntetést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes adta át Budapesten a Kármelita kolostorban augusztus 19-én. A kitüntetés hivatalos indoklása szerint az elismerést „a roma fiatalok felzárkóztatását segítő nevelői és pasztorációs tevékenysége, valamint lelki gondozói szolgálata elismeréseként” kapta.

Makkai László, Semjén Zsolt

Makkai László több mint tíz éve a Miskolci Egyetem Ökumenikus Egyetemi Lelkészség görögkatolikus egyetemi lelkészeként is dolgozik, és szolgálja az egyetemi hallgatók és munkatársak hitéleti fejlődését. Mint a krízislélektan szakértője sok esetben segített már a lelki problémákkal küzdő hallgatóknak és oktatóknak a nehézségekből való kilábalásban, illetve több egyetemmel való együttműködés kezdeményezőjeként és szervezőjeként hozzájárult a felsőoktatási intézmények közötti szorosabb kapcsolat kiépítéséhez.

a díj

A Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Zita az egyetem nyilvános kitüntetés-átadó ünnepi szenátusülésén köszöntötte Makkai Lászlót, és a „70 éve Miskolcon” emlékéremmel ismerte el munkáját. Az egyetem alapításának évfordulója alkalmából létrehozott emlékérmet azon személyek kapják, akik elhivatott szolgálatukkal, országos szinten is kiemelkedő munkájukkal hozzájárulnak a Miskolci Egyetem fejlődéséhez, jó hírének öregbítéséhez.

a díjazottak

A szakkollégium vezetője mellett két hallgató is kitüntetésben részesült a közelmúltban. Somosi Gábor, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának hallgatója a pénzjutalommal is járó Tanulmányi Emlékérem arany fokozatát kapta kiemelkedő tanulmányi eredményéért, Burai Laura, az egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának növendéke pedig a kar által odaítélt „Kimagasló Versenyeredmény Érdemérem” kitüntetést vehette át ünnepélyes keretek között a tanévnyitó szenátusülésen. Laura csellistaként második helyezést ért el a III. Danubia Talents Liszt Nemzetközi Zenei Versenyen.

Gratulálunk valamennyiüknek, és további munkájukhoz Isten áldását kérjük!