Lezárult a Szent Zotikosz encsi beruházása

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény új, multifunkciós irodaházzal bővült Encsen

az encsi épület

Encs városának egyik központi helyén, a régi panzió és étterem épületében alakították ki azt az irodaházat, melyben a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény munkatársai dolgoznak mostantól.

az ünnepségen

A fenntartó évek óta kereste az abaúji térségben élő nevelőszülők számára könnyebben elérhető és megközelíthető tanácsadói iroda működtetésének helyszínét. Ez lesz a a most átadott épület egyik funkciója. Az adminisztrációs feladatok ellátásához szükséges irodák mellett, fejlesztő szobákat is kialakítottak és szereltek fel, ahol pszichológusok és fejlesztőpedagógusok dolgoznak majd zavartalan körülmények között, az intézményhez tartozó gyermekekkel. Mindemellett itt lesz a nevelőszülők jogszabályban előírt évenkénti szakmai továbbképzésének, valamint az újonnan gyermeket befogadni szándékozók képzésének központja is. A vér szerinti szülőkkel való kapcsolattartásra szintén több helyiséget alakítottak ki úgy, hogy egy időben, akár több szülő is kulturált, sőt meghitt helyen találkozhasson védelembe vett gyermekével. Az abaúji térségben is élnek lakásotthonokban ellátott gyermekek. Ennek a szakmai egységnek is itt lesz mostantól a központja. A Szent Zotikosz évek óta gondot fordít a tehetséges gyermekek felkutatására és képességeik kibontakoztatására. Ebben az épületben működik majd a tehetséggondozó műhelyük is.

a szoba

Mindezekre tekintve nem véletlenül nevezte Ivancsóné Hajas Ágnes, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény igazgatója mérföldkőnek a most befejezett beruházást. Az építkezés során természetesen az energetikai korszerűsítésre is gondot fordítottak.

Atanáz püspök

Az épület ünnepélyes átadását december 12-én tartották. Közös imádsággal kezdődött az ünnepség, Orosz Atanáz püspök vezetésével. Ez a nap Szent Szpiridon atya emléknapja. Bár a harmadik században, Cipruson élt püspök nem a legközismertebb szentjeink egyike, személye mégis közelebb visz bennünket Jézus Krisztus eljövetelének és szeretetének nagy csodájához, mondta Atanáz püspök. Szent Szpiridon életének egyes mozzanatait felidézve mutatott rá jóságára, önzetlenségére: „Ilyen emberekre ma is óriási szükségünk van”, tette hozzá a miskolci főpásztor.

a vendégek

A Görögkatolikus Metropólia gyermekvédelmi intézményei idén márciustól partnerségben működnek együtt az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálattal. A szakszolgálat országos igazgatója, Erdei Sándor is részt vett az épület átadásán, valamint Földessy Judit Ágnes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézményvezetője is. Természetesen Encs város hivatalainak vezetői, köztük Mikola Gergely, a város polgármestere és Bene-Czeglédi Natália, a Kormányhivatal Encsi Járási Hivatalának vezetője is megtisztelte jelenlétével az ünnepi alkalmat.

gyermekek

Az ünnepséget a nevelőszülőknél nevelkedő gyermekek színvonalas műsora színesítette.

FÉNYKÉPEK

Címkék