Külföldi szakmai gyakorlaton a Georgikonos diákok

A sátoraljaújhelyi középiskola három tanulója háromhetes szakmai gyakorlati időt töltött Portugáliában.

tájkép a diákokkal

A Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium három diákja év végén az Erasmus+ pályázati program keretében három hetet töltött Portugáliában, Mirandela városában az Escola Profissional de Agricultura Calvarhais iskolában.

gyakorlat közben a fiúk

A magyar tanulók szakmai gyakorlati foglalkozásokon vettek részt napi hét órában a fogadó iskola szervezésében a magyarországi szakképzésüknek megfelelően - mezőgazdasági gépész szakirány; hegesztő, élelmiszeripari szakirány. Kocsi Máté Levente és Oláh Tibor az iskola műhelyében dolgoztak, ahol motorok javításával és hegesztéssel töltötték munkaidejük nagy részét. Horváth Alexandra délelőttönként az iskola sajtüzemében a sajtkészítés folyamatával ismerkedett, délután pedig az olíva feldolgozóban tevékenykedett. A nap hátralévő idejében és hétvégeken pedig kulturális programok keretében ismerkedtek meg a környék nevezetességeivel, az ottani tanulók élethelyzetével, az étkezési szokásokkal és a portugál nyelv rejtelmeiével.

sajkészítés a gyakorlatban

A diákok segítőkész és barátságos fogadtatásról és rengeteg tapasztalat megszerzéséről, új szokások megismeréséről számoltak be.

Míg a tanulók a különböző gyakorlatokon voltak a kísérőtanároknak lehetőségük volt az iskola oktatási-nevelési rendszerét tanulmányozni, de ezen felül gyárlátogatásokon vehettek részt, elsősorban a helyi iskola élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalkozásainál.

Szerdi Hajnalka (kísérő tanár)

Címkék