KRSZH konferencia Miskolcon

Szakmai nappal folytatódott a KRSZH országos tanévnyitó konferenciája Miskolcon.

csoportkép

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos tanévnyitó konferenciája szombaton délelőtt folytatódott.

Indulni csak az tud, aki hisz, és reméli is, hogy célba ér. Hisz abban, hogy van értelme életének, tanulmányainak és hisz Istenben is, lelkesítette a hallgatókat Orosz Atanáz, miskolci püspök tanévnyitó beszédében. A keresztény ember egészséges önbizalma mellett, Isten kegyelmére épít. „A keresztény roma szakkollégiumok hálózata az Istenre építők szövetsége”, mondta a főpásztor, majd Nagy Szent Bazil tanítására hívta fel a hallgatóság figyelemét: a "szeretet által tevékenykedő hit"  kereszténységünk és közösségeink alapja, irányadója.

Novák Katalin

A délelőtt folyamán Novák Katalin, család- és ifjúságügyért és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, valamint Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a fiataloknak. Beszédet mondott Laborczi Géza, a KRSZH elnöke és Fixl Renáta, a Hanns-Seidel-Alapítvány irodavezetője. A rendezvényen jelen volt Fekete Károly református püspök és Vizi Elemér jezsuita rendfőnök is, több egyházi- és felsőoktatási intézmény vezetője mellett.

A felsőfokú oktatásban most résztvevők számára tanulságos mondanivalót fogalmaztak meg a kerekasztal-beszélgetésre hívott alumni szakkollégisták.

alumni

A délutáni programot Dr. Járóka Lívia lelkesítő előadása nyitotta, majd Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mondott beszédet. A miniszter üdvözölte az egyház és az állam közös kezdeményezését, ami mostanra már intézményrendszerré nőtte ki magát. Az eltelt évek alatt több mint kétszáz diplomás fiatalt bocsátott ki a szakkollégiumi hálózat, amelynek keretében körülbelül háromszázan tanulnak jelenleg is.

Balog Zoltán

A miskolci szakkollégisták korszerű, felújított kollégiumi épületbe költözhetnek mostantól. Az épület bővítése és felújítása Magyarország Kormányának támogatásával (EGYH-KCP-16-P-0115) valósult meg. A felújított épületet Kocsis Fülöp és Orosz Atanáz áldották meg szombat délután.

A házszentelés szertartásán olvasott evangélium szavait idézte homíliájában Fülöp érsek; ahová Jézus belép, ott minden megváltozik, elsősorban az emberi szívek, és ez által az egész környezet. Az az ember, aki Jézussal él, olyan lelki forrásra talál, olyan végtelen erőt tapasztal meg, amely semmihez sem fogható, mert ez túllép az emberi végességen, mondta a metropolita. Utalva a délelőtti előadásra, az érsek újrafogalmazta az ott elhangzottakat: aki eddig a társadalom kiszolgáltatottjaként élt, nem elég, ha beéri azzal, hogy nem lesz áldozat többé. Áldozatvállalókká kell legyenek az itt tanuló fiatalok, mert ők a jövő nemzedék reménységei. Csak az a boldog ember és csak az tud teljes életet élni, aki áldozatot tud vállalni a másikért. Ez pedig csak áldással, Jézussal lehetséges. Szerencséseknek nevezte Fülöp atya a miskolci szakkollégistákat, mert a mai áldással Jézus már belépett az életükbe.

Kocsis Fülöp

Vasárnap zárul a tanévnyitó konferencia. A tervek szerint élő közvetítéssel kapcsolódnak be a katolikus cigány közösségek máriapócsi zarándoklatán mondott Szent Liturgiába. Vendégként Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár mond majd beszédet. Az új szakkollégisták püspöki áldásban is részesülnek.

FOTÓK: Tóth Tamás

Szöveg: Varga-Juhász Bernadett

Címkék