Közösségben a szolgálat során is – ministránstalálkozót tartottak Nyíregyházán

Október 6-7-én rendezték meg a Görögkatolikus Metropólia "kis szolgálattevői" számára a görögkatolikus ministránstalálkozót Nyíregyházán.

csoportkép

A találkozó már péntek délután elkezdődött, így csaknem nyolcvan diák népesítette be a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolát, s élvezte az intézmény kétnapos vendégszeretetét. Ám ezek a diákok – mind fiúk – nem a tudomány miatt lépték át az iskola küszöbét, hanem a hitük miatt. Mindannyian gyakorló ministránsok az ország valamely egyházközségében, templomában, 14-től 24 éves korig.

2023-ban a Nyíregyházi Egyházmegye ifjúságpasztorációban munkálkodó tagjai, fiatal paptestvérek, Grunda Dávid és Kocsis Dániel atyák szervezték az országos, metropóliai ministránstalálkozót, – az eseményre érkező paptestvérek közreműködésével –, így az együttlétet az ő jelenlétük, előadásaik, csoportvezetésük határozták meg. A három egyházmegye ministráns referens papjaival, Béres Gábor, Grunda Dávid és Verdes Miklós atyákkal együtt hatékony segítséget biztosított Molnár Dezső, Orosz István Mokiosz, Varga Csaba, Kocsis Dániel, Rádi Dávid, Káplár Márton, Szabó Csaba atyák és Magyar Richárd tanulmányvégzett papnövendék jelenléte. 

csoportfoglakozás

Pénteken közös ismerkedés, „papok faggatása”, kiscsoportos beszélgetések, társasjáték, egyéni lelki vezetés és közös sportlehetőségek várták a ministránsokat.

Az esti elcsendesedést a gyertyafényes Szent Miklós-székesegyházban élhették meg a fiatalok.

a kápolnában

Másnap a székesegyházban zajló reggeli imádságok után Grunda Dávid és Kocsis Dániel atyák fiatalos, közvetlen és laza stílusban az identitáskeresésről, a ministránsi szolgálat ezen serdülő fiúknak az életében betöltött szerepéről és a hitről beszéltek, tettek fel korosztályhoz igazított kérdéseket.

A találkozó többféle célkitűzést kívánt megvalósítani: megmutatni a fiúknak, hogy nincsenek egyedül szolgálatukban, hogy egy közösség tagjai, készülni az elkövetkezendő római ministránszarándoklatra, valamint tudatosítani az oltár körüli jelenlétet, annak fontosságát, jelentőségét.

„A liturgia eseményeire testünk, értelmünk és lelkünk is rezonál, hogy közelebb kerülhessünk Istenhez. S e közeledés megerősíti bennünk, hogy dolgunk van a világban: jobb ember lenni, jobban bánni másokkal, jobban megismerni magunkat – hangzottak Dani atya gondolatai. Aki odaszánja az idejét a liturgiára, az ápolja a lelkét, és kap egy biztos pontot az életében, mely minden helyzetben megerősíti őt.”

udvari játék
 

Az előadást kiscsoportos játékok és megbeszélések követték.

 Az ebéd után kötetlenebb, de identitáserősítő programokat kínáltak a szervezők: séta a városban, a székesegyház belső falfestményeinek megismerése, a Görögkatolikus Múzeum és a papnevelő intézet meglátogatása.

FÉNYKÉPEK

Szöveg: P. Tóth Nóra, fotó: Rádi Dávid, P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Címkék