Kirándulás és zarándoklat

Zarándokhelyeket választottak az őszi kirándulás célállomásának a miskolci Görög sulisok

a máriapócsi templomban

Máriapócs és Sajópálfala volt a két választott úti cél, ahová a Miskolci Görögkatolikus  Általános Iskola tanulói zarándokoltak.

2021. szeptember utolsó napján őszi tanulmányi kirándulás keretében Máriapócsra zarándokolt iskolánk hat osztálya. A több mint 150 harmadik- és a negyedik osztályos tanuló az utóbbi  két évben a járványhelyzet miatt elmaradt gyermekbúcsúi zarándoklatát pótolta.

a templomban

A diákok megtekintették a szép templomot, melyről gyerekbarát bemutatást hallhattak, azokra a dolgokra kihegyezve, melyeket az adott korosztály leginkább megért. A Szent Liturgia elején az iskolalelkész buzdítására a gyerekek magukban megfogalmazhatták imaszándékukat. A prédikációban Jézus azon buzdítása került elő, mely szerint: „kérjetek és adatik” (Mt 7,7). Erről tanúskodnak a mankók, a méhek, a hálatáblák és a mai napig sok-sok zarándok jelenléte Máriapócson. A ministránsoknak maradandó élmény lett a nagy szentélyben végzett oltárszolgálat.

a templom bemutatása

A gyerekek megcsodálták a szép kis fatemplomot is. Majd pedig szentképet, keresztet és egyéb keresztény tárgyakat vásároltak. A lelki program után az osztályok különböző szabad programokat választottak a környék városaiban. Bízunk benne, hogy maradandó élményt kaptak diákjaink a zarándokhelyen.

csoportkép a fatemplomban

A hetedik osztályos tanulói a sajópálfalai kegyhelyet keresték fel a tanulmányi kirándulás alkalmából.

Ezen az őszi napon Kiss Attila görögkatolikus parókus atya és a tisztelendő asszony szeretetteljes fogadtatásban részesítette kis csapatunkat.

Sajópálfala, a templom előtt

Az első utunk a kegytemplomba vezetett, ahol az Istenszülő Szűz Mária tiszteletére Paraklisz szertartáson vettünk részt. Közös imádsággal, énekléssel töltekeztünk, majd a hetedikesek a könnyező kegykép történetét ismerhették meg.

A gyermekek nagy érdeklődéssel várták a találkozást a monostorban élő nővérekkel.

A Monostorban

A monostor meghitt csendje után az imaösvényen a szabadtéri kis kápolnához sétáltunk.

A lélekemelő zarándokút végén az evangélium sorait a szívünkre helyezve tértünk vissza otthonainkba: „Aki hisz bennem, annak szívéből az élő víz forrásai fakadnak.” (Jn 7,38)

Szöveg: Szikora Benedek, iskolalelkész és Szűcsné Nagy Ibolya, osztályfőnök

Címkék