Két éves a Gyermekvédelmi Intézmény

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény fennállásának második évfordulóját ünnepelte 2015. december 30-án.

Torta2
Ünnepség

A Miskolci Egyházmegye már két éve folytatja a gyermekvédelmi szakellátásban vállalt feladatokat, a zempléni és abaúji térségben. A szakellátásban közel hétszáz gyermekkel foglalkoznak tizenegy lakásotthonban és a több, mint kétszáz nevelőszülő családjaiban. Igazán örvendetes, hogy az édes szüleitől távol került gyermekek újra otthonra találhatnak, reményt és új esélyt kaphatnak egy szeretettel teli, gondoskodó és biztonságos környezetben való újrakezdéshez. Egyházmegyei fenntartásban ugyan még csak rövid ideje működnek, de az itt dolgozók elbeszélései – annak ellenére, hogy nehézségekkel mindennap szembe kell nézniük – folyamatos, pozitív irányú változásokról és fejlődésről tanúskodik.

Az intézmény névadója, Árvagondozó Szent Zotikosz a 4. században élt és gondozta a rászoruló gyermekeket. Bár világunk igen sokat fejlődött azóta, sok gondot és technikai akadályt legyőzött ugyan, de az ember gyámoltalansága mit sem változott az eltelt századok alatt. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a növekszik azon gyermekek száma, akik családjuktól ki kell, kerüljenek.

Az évfordulót Tolcsván, a nevelőszülői hálózat központjában ünnepelték. Szent Zotikosz emléknapján, december 30-án, a püspöki Szent Liturgián gondozók és gondozottak együtt adtak hálát az elmúlt évért. Püspök atya csodához hasonlította a gyermekek sikeres tanulmányi előmenetelét, a megszerzett képesítéseket és a megtartott munkahelyeket. A biblia szavainak szem előtt tartása kísérje jövőbeni munkájukat: „higgyétek, hogy amit imádkozva kértek, meg lesz nektek.”

A névadó tiszteletére az egyházmegye püspöke ebben az évben díjat alapított, melynek célja hogy elismerje azokat, akik kiemelkedő nevelői, gyermekvédelmi és pedagógiai munkát végeznek. Évente egy dolgozó kaphatja meg, „aki a gondjaira bízott gyermekeket a görögkatolikus egyház tanítása szerint neveli és minden igyekezetével azon van, hogy a Szent Zotikusz Gyermekvédelmi Intézmény értékteremtő, és más intézményeknek is követendő és példa értékű intézménye legyen.”- olvasta fel a díj alapító okiratát Lónárt Csaba Attila igazgató úr. Az intézmény négy szakmai egysége egy-egy főt javasolhat, melyek természetesen szakmai indoklással és parókusi ajánlással kiegészítve kerülnek előterjesztésre. Idén Vajdáné Miczán Anna, nevelőszülői tanácsadó részesült az Árvagondozó Szent Zotikoszról elnevezett díjban. Emellett ketten, Kozma Györgyné és Olejnyikné Koscsák Mária püspöki dicséretben részesültek, valamint további tizenhat igazgatói dicséretben ismerték el a fejlesztő pedagógusok, nevelőszülők, gondozók és szakmai vezetők munkáját.

Születésnap lévén, természetesen a torta sem maradt el, a gyermekek legnagyobb örömére.Legyen áldás az intézmény munkáján az új esztendőben is.

 

TOVÁBBI KÉPEK

 

Címkék