Keresztjeink

Nagyböjt harmadik vasárnapján, a böjti időszak közepén a Szent Kereszt kerül a figyelem középpontjába, ahogyan Irotán is.

keresztmegáldás

Keresztény hitünk fő szimbóluma Irotán két helyen is emlékezteti a faluban járókat Jézus keresztáldozatára. Ez az áldozat a legnagyobb szeretet megnyilvánulása, amely számunkra a remény forrása is.  

Kereszthódoló vasárnap egy új és egy felújított út menti keresztet áldottak meg ünnepélyesen. Az ünnepi program Szent Liturgiával kezdődött a görögkatolikus templomban, amelyet Juhász Géza atya, a Miskolci Egyházmegye első helynöke vezetett. Prédikációjában arra világított rá, hogy mennyire fontos felismerni a kereszteket az életünkben, a mindennapjainkban.

keresztszentelés

A liturgia után  először a falu elején lévő új kereszt megáldására került sor, majd a szertartás a közösségi ház udvarán, a már meglévő, felújított kereszt szentelésével folytatódott.

Az új és a régebbi kereszt felújítása  Irota Község Önkormányzata és az Irotai Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat összefogásának eredményeképpen valósulhatott meg. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, Kramarenkó Viktor, az Országos Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Giricz Viktor, a Ruszin Világ közéleti lap főszerkesztője. Köszönet illeti a szép és igényes munkájáért Liga István vállalkozónak, Dr. Janka Gábor kazincbarcikai parókusnak, aki a korpuszokat festette, valamint mindazoknak a személyeknek, akik előremozdították e nemes ügy létrejöttét.

FÉNYKÉPEK

Szöveg és fotók: Trestyánszki Rita

Címkék