„Kelj fel, és tégy tanúságot arról, amit hallottál!”

A Katolikus Egyház világszerte november 21-én tartotta az Ifjúsági Világnapot. A Miskolci Egyházmegye fiataljai Szikszón gyűltek össze közös imádságra és tanúságtételre.

kiscsoportos megbeszélés

Ferenc pápa az ifjúsághoz intézett idei üzenetének kulcsmondata a fenti idézet: „Kelj fel, és tégy tanúságot arról, amit hallottál!” . A Szentatya arra kéri a fiatalságot, hogy merjenek nyíltan beszélni Isten jóságáról, a megváltás üzenetéről, a szeretetről és tiszteletről. Álljanak ki a társadalmi igazságosságért, a tisztességért, tegyenek tanúságot arról az új szemléletmódról, ami a földet közös otthonunknak tekinti, tegyenek bizonyságot arról, hogy a kudarcot vallott életek újjáépülhetnek, hogy a szomorúsággal telt szívek újra felfedezhetik a reményt.

fiúk

Mindezekről kicsiny közösségben tettek tanúságot a szikszói görögkatolikus templomban november 20-án délután összegyűlt fiatalok. Aki nem tudott személyesen részt venni az eseményen, online is bekapcsolódhatott.

Atanáz püspök, Péter atya és Szabi atya

A Miskolci Egyházmegye Ifjúsági Bizottsága és Ifjúsági Fóruma segítői által szervezett délutáni program első részében a 2019. januárjában Panamában megrendezett Ifjúsági Világtalálkozón szerzett élményeiről mesélt Nagy Luca és Trestyánszki Rita. Két éve a negyven fős magyar zarándokcsoportban a Miskolci Egyházmegyét ők képviselték.

Nagy Luca

Beszámolójuk számos pontján a közös hit megerősítő és megtartó erejéről, és a közösen végzett imádság megrendítő erejéről hallhattunk, valamint bizonyosságot szerezhettünk arról is, hogy ez eltérő kultúrákat köthet össze. A másik földtekén átélt, nem mindennapi közös élményeknek köszönhetően pedig barátságok születtek, melyek itthon is segíti őket a katolikus hit megélésében.

az egyiptomi lány

Majd két fiatal diáklány tanúságtételét hallhattuk, akik a  Hungary Helps Program keretén belül folytatnak tanulmányokat a Miskolci Egyetemen. A pakisztáni és egyiptomi lányok arról is beszéltek, milyen megélni és megtartani egy nem keresztény többségű országban a keresztény hitet. Mindkettőjük beszámolójából az tükröződött, hogy a nehézségek és a diszkrimináció ellenére nem távolodtak el az emberek a templomba járástól és a hit megélésétől.

Péter atya

Galambvári Péter atya gondolatai vezették fel azt a kiscsoportos foglalkozást, amely a szinodális folyamat egyházmegyei szakaszának ifjúságnak szánt kérdéseit taglalta. Péter atya úgy fogalmazott a szinódusról szóló rövid magyarázatában, hogy a szinódus témája és módszere megegyezik; a három kulcsszó; közösség, részvétel és misszió valójában feladatot jelent.

a vecsernyén

Atanáz püspök is együtt töltötte a délutánt a fiatalokkal, majd a találkozót lezáró esti vecsernyét is vezette. Megemlítette, hogy ezzel az istentisztelettel ezen az estén sok százezer ember imádságához is csatlakoztunk.

FÉNYKÉPEK

Fotók: Mozga Mariann

Címkék