KATTÁRS

Az idei Katolikus Társadalmi Napokat (KATTÁRS) szeptember 16-án és 17-én a budapesti Március 15. téren rendezi meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK), amelynek mottója: „Jézus az irgalmasság arca. Társai vagyunk!” - a KATTÁRS az irgalmasság rendkívüli szentéve jegyében Jézust mint a Katolikus Egyház szociális munkájának forrását állítja a középpontba.

logó

A KATTÁRS mindenkit arra hív, hogy ebben a szolgálatban legyen társa Jézusnak, aki a szeretet, az irgalom üzenetét hozta el számunkra. A Szent Márton-évet is ünneplő rendezvény színes programját kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, játékok, kiállítások és konferenciák alkotják, melyet idén már közösségi sportprogramok is kiegészítenek.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia negyedik alkalommal rendezi meg a KATTÁRS-at, amelynek fő célja bemutatni minden érdeklődő számára az Egyház társadalmi tanítását. Először 2013-ban Budapesten, majd 2014-ben Miskolcon, tavaly pedig Debrecenben zajlott a rendezvény. A kétnapos eseménynek idén újból Budapest ad otthont szeptember 16-17-én, a belvárosi Március 15. téren. A korábbi évekhez hasonlóan az idei KATTÁRS elsősorban azt szeretné bemutatni, hogy a Katolikus Egyháznak az evangélium alapján van megoldása a mai kor társadalmi kérdéseire és problémáira. „A KATTÁRS az elméleti megoldások helyett a gyakorlati megvalósítást helyezi előtérbe – azt a csendes munkát, amely több ezer helyen folyik nap mint nap a rászoruló embertársainkért. Mire is lenne nagyobb szükségük az embereknek, mint szeretetre, sebeket gyógyító irgalomra?”– mondja Székely János püspök, a Caritas in Veritate Bizottság vezetője.

A rendezvény egyházi fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a rendezvénnyel kapcsolatban a következőket üzeni: „A kockázatot is vállaló szeretettel kell az elesettek, a kirekesztettek, a legszegényebbek felé fordulnunk. Ha Istennel személyes szeretetkapcsolatban élünk, mi is legyőzhetetlenné válunk, mert hivatásunk az örök boldogságra szól. Felelősek vagyunk családunk, közösségünk tagjaiért, de nem zárhatjuk ki szeretetünkből a legtávolabb élőket sem.”

A KATTÁRS civil fővédnöke Herczeg Anita, Áder János köztársasági elnök felesége számára az Egyház társadalmi tanítása nem puszta fogalmat, hanem elsősorban emberi gesztusokat jelent. Tanárok, gondozók, gyógyítók, nevelők, segítők alakjához társul, akik irgalmas szeretettel és őszinte elhivatottsággal tekintenek felebarátaikra. A KATTÁRS rendezvényei lehetőséget adnak, hogy meglássuk a máskor szinte láthatatlanul működőt és észrevegyük magunk körül az irgalmasság arcait.

„A KATTÁRS hagyományai több mint 80 évre visszavezethetők Magyarországon. A Magyar Katolikus Egyház ezer éve a legnagyobb vallási-közösségi szervezet hazánkban, szerepe felbecsülhetetlen a magyar társadalom számára. Az esemény bizonyítéka annak, hogy a Katolikus Egyháznak van megoldása a szociális kérdésekre. A program egyik célja, hogy ez a munka mindenki számára láthatóvá váljon.” – hívja fel a figyelmet a rendezvény védnöke, Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

A rendezvényen többek között hallható lesz Böjte Csaba testvér előadása is Az irgalmasság iskolája címmel. Csaba testvér a következő üzenetet küldi az érdeklődőknek: „Nagyon jó lenne, ha az Egyház bátrabban vagy még nagyobb hittel, önbizalommal merne kiállni, az értékeit felrakni erre a hatalmas svédasztalra, mert Jézus Krisztus nem bóvlit bízott ránk, hanem tényleg valós értékeket. Olyanokat, amelyek a 21. század emberének is választ tudnak adni.”

plakát

A rendezvény teljes programja az alábbi linket érhető el: http://www.kattars.hu/program/kattars-2016

Címkék
Csatolmány