Karácsonyvárás Sárospatakon

A sárospataki Örömhírvétel Görögkatolikus Óvodában hetek óta készülnek karácsony ünnepére...

Sárospatak

 „Adventi hírnök, friss fenyőág, lobog már minden gyertyaláng.

Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt.

Ujjong a szívünk, dalra gyúl, nincs már messze az Úr.”

 

A karácsony a keresztény emberek egyik legfontosabb ünnepe, amelyben Jézus születésére emlékezünk. Ez az ünnep Jézus születésének történetére épül, mi szerint Jézus a próféták által megjövendölt Messiás, aki megváltja az emberiséget a bűntől.

A karácsony a szeretet ünnepét is jelképezi. A magyar emberek, a családok körében elterjedt szokás lett a karácsonyi ajándékozás. Gyakran az ajándékok özöne túlnő az ünnep igazi jelentőségén, a valóságos mondanivalóján. Az óvodában arra törekszünk, hogy az egymás iránti megbecsülés, a másik ember meghallgatása, feltétel nélküli szeretete és elfogadása is egyfajta ajándék, mellyel megörvendeztetjük a barátainkat, családtagjainkat. Jó cselekedetekkel napi szinten boldoggá tesszük embertársainkat, ezáltal a mi lelkünket is az elégedettség, boldogság érzése hatja át.

A karácsonyvárást ezek az érzések tették óvodánkban meghitté és feledhetetlenné.

A görögkatolikusoknál a karácsonyra való felkészülés hat hétig tart. Ez alatt lélekben, testben és külsőségekben is felkészülünk a karácsonyra.

Programjaink:

 

  1. hét: A gyermekekkel együtt elkészítettük az óvodai adventi koszorút, felelevenítettük az ünnepi dalainkat, valamint új énekeket, verseket is tanultunk. Ünnepi keretek között, együtt meggyújtottuk az első gyertyát a koszorún, közben énekeltünk, verseltünk, együtt örültünk a gyertyalángnak. Ettől a naptól kezdve karácsonyig minden nap égnek a gyertyák az adventi koszorúkon, jelezve a karácsony közeledtét.A kép eltávolítva.
  2. hét: A gyermekek betlehemes játékkal készülődnek a karácsonyra, az ünnepi műsorra. Kezdetét veszi a saját kezűleg készített ajándékok elkészítése, melyet a gyermekek ajándékba adnak a szüleiknek, a vendégeknek. Az óvoda dolgozói Adventi lelki napon vettek rész Miskolcon. A Fedor Péter Atya által vezetett elmélkedések hozzásegítettek mindnyájunkat a lelki megtisztuláshoz, az elmélyült ünnepváráshoz.A kép eltávolítva.
  3. hét: Városi Adventi gyertyagyújtás a Makovec téren: az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvoda és a Carolina óvoda gyermekeinek közös műsora. Mikulás futás. Szent Miklós ünnep a Péter és Pál Görögkatolikus templomban.A kép eltávolítva.
  4. hét: „Az ünnepek beragyogják a hétköznapokat” Közös beszélgetés a szülőkkel Szent Miklós ünnepéről, és Jézus születéséről, a családi karácsonyokról. A programot vezeti: Mosolygó Tamásné Vera néni, óvodánk hitoktatója. Az óvoda „fénybe” öltöztetése, díszítése, udvari betlehem elkészítése, kihelyezése.A kép eltávolítva.
  5. hét: Karácsonyvárás, óvodai betlehemes műsor bemutatása a meghívott vendégeknek, közös éneklés, ünneplés, ajándékozás. Az iskolás hittanosok betlehemes és Csillagjáró műsora az óvodában.
Címkék