Karácsonykor kivégeztek 11 keresztényt a dzsihadisták Nigériában

Az ún. Iszlám Állam fegyveresei a nyugat-afrikai tartományban (Iswap) közzétettek egy videófelvételt, amelyben bemutatják 11 személy barbár meggyilkolását. A terroristák megerősítik, hogy keresztényekről van szó, akiket az ún. Iszlám Állam vezetőinek haláláért öltek meg megtorlásként. Az abudzsai érsek szerint a keresztények és a muzulmánok közötti összeütközés gerjesztése a céljuk.

imádkozó üldözött keresztények

A sokkoló videóban ismeretlen helyen 11 személy kivégzését mutatják be, amelyet vélhetően Karácsony napján hajtottak végre. A személyek kilétéről egyenlőre nincs megerősített információ. Egy nigériai szélsőséges csoport tette közzé a felvételt. A céljuk a bosszúállás volt közel-keleti vezetőjük, Abu Bakr al-Baghdadi és szóvivője Abul Hasan Al Muhajir meggyilkolásáért.

A cél a feszültségkeltés

„Úgy gondolom, hogy ennek az iszlamista csoportnak a szándéka az, hogy hatalmas feszültséget, konfliktust és válságot teremtsen keresztények és muzulmánok között” – nyilatkozta Ayau Kaigama, Abudzsa érseke a Vatikáni Rádiónak. „Háborút akarnak kiprovokálni, de szerintem vannak muzulmánok, akik nem érintettek ebben és nem akarnak részt venni erőszakos cselekményekben. Egy terrorista csoport tette ezt, de nagyon könnyen általánosíthatunk, hogy a muzulmánok fordulnak a keresztények ellen. Ennek pedig még több feszültség és erőszak lesz az eredménye.”

Segítségkérés

Egyes források szerint az áldozatokat az utóbbi hetekben Nigéria északi falvaiban végrehajtott támadások során ejtették foglyul. 10 nappal korábban a csoport közzétett egy videót, amelyben a foglyok a nigériai hatóságok és az ország keresztény társulatának segítségéért könyörögnek. A terroristák tárgyalásokat akartak kezdeni a kormánnyal, amelyre nem került sor, mert a hatóságok elutasították a javaslatot.

2009 óta 30 ezer polgári áldozat

Nigéria tehetetlennek tűnik az iszlám terrorizmussal szemben. A humanitárius szervezetek szerint legalább 30 ezer polgári áldozatot és 30 millió kitelepítettet eredményezett a 2009 óta a dzsihadisták által elindított offenzíva. Bár a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport vállalja magára a támadások nagy részét, a mozgalom 2016 augusztusában két frakcióra bomlott a nigériai hadsereg által végrehajtott műveleteket követően.

Az emberiség közös ellenségei

A muzulmán vallású nigériai elnök Muhammadu Buhari arra buzdítja a lakosságot: ne engedje, hogy a lelkiismeretlen, Isten nélküli és az iszlám nevét beszennyező tömeggyilkosok megosszák őket, szembeállítva keresztényeket és muzulmánokat. „A sötétség e képviselői az emberiség közös ellenségei és nem kímélnek egyetlen áldozatot sem, legyen az keresztény vagy muzulmán” – hangsúlyozza a nigériai elnök.

Forrás és fotó: Vatikan News (www.vaticannews.va)

Címkék