Kántorképzés Miskolcon

Ötödik alkalommal tartottak kántor továbbképzést Miskolctapolcán 2015. július 22 – 24. között.

kántor2
Kántorok

Egyházmegyénk kántorai évente két alkalommal találkoznak. A hosszabb, „bentlakásos” képzésre nyáron,Illés próféta ünnepe után kerül sor a Miskolctapolcai Görögkatolikus Cigány Szakkollégium épületében. Minden évben Gorcsa György esperes koordinálja szakmailag a képzést, melyhez idén is Bubnó Tamás karnagyvolt segítségére. Bár a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán 2009-től újra indult kántor képzés (BA), de előtte hatvan évig erre nem volt lehetőség. A nyári kurzust egyfajta hiánypótlás hívta életre azok számára, akik ez idő alatt válták kántorrá. A karnagy, egyebek között a görögkatolikus dallamok történetének szakértőjeként, így fogalmazta meg a mostani továbbképzés célját: „A gyakorlat minőségi javítása, az elfeledett dallamok felidézése és újbóli beillesztése a liturgiába, illetve a hétköznapok során felmerült kérdések megvitatása. ”

A görögkatolikus zene elsajátítása elsősorban hagyományos módon, hallás után történik, ezért aztán egy állandóan változó hagyomány. Ebből adódóan szinte nincs is két olyan település ahol egyformán énekelnek.Ezek összehasonlítására, a helyi sajátosságok megőrzése és a zeneileg helyes dallamok kialakítása mellett azonban szükség van ezek egyfajta egységesítésére is. Ebben látjaOrosz Atanáz megyéspüspök – aki a programon személyesen is részt vesz minden éven – a képzés szükségességét.

A rögzített dallamok iránti igényt hangsúlyozta Flaskó Attiláné is, mert különösen a kisebb falvakban éneklő idősebb emberek tudása egyre fogy, viszont dallamkincsünk értékeit megőrizni elengedhetetlen. A tanfolyamon részvevő, több, mint húsz gyakorló kántor között van, aki nemcsak a templomban teljesít szolgálatot, hanem egyházzenei kórust is vezet, ahogyan Zsuzsa is. Elsősorban bizánci stílusú kórusművekkel foglakoznak az általa vezetett pedagógusokból verbuválódott kórussal, és számos szép siker tanúskodik eredményességükről. Ezen tevékenységek is hozzájárultak a görögkatolikus dallamok szélesebb körben történő megismertetéséhez. A tanfolyam minden résztvevője saját tapasztalatai átadásával is igyekezett hozzájárulni a jelenlévők szakmai fejlődéshez. 

Címkék