Jócselekedetekbe öltözködni

"Görög nap" az egyik esemény a Sárospatakon megrendezésre kerülő Őszi Szent Erzsébet napoknak.

Páll Miklós atya megáldja a kenyereket

Idén ősszel már tizenegyedik alkalommal, november 10-25. között  rendezik meg  Szent Erzsébet napokat Sárospatakon. A programsorozatba egy "görög" nap is helyet kapott, melynek összefogója Páll Miklós atya, a Miskolci Egyházmegyei Karitász igazgatója.

A november 16-án, a délelőtt folyamán került sor Karitász önkéntesek képzésére, a Görögkatolikus Közösségi Házban. Késő délután, a szeretetszolgálatokban és a gyermekvédelemben dolgozókkal együtt adták hálát az eddig elvégzett szolgálatokért a Szent Liturgián, amit Orosz Atanáz püspök vezetett. 

„Mert akik szolgálatukat jól végzik, szép rangot és a Krisztus Jézusban való hitben nagy bizalmat szereznek maguknak.”  - hangzott fel az apostoli szakasz a Sárospataki Görögkatolikus Parókia templomában.

Nem csak a püspök és diakónusok feladata a szolgálatokban való kitartás, hűség, hanem minden egyes keresztény embernek, akinek hivatása van, így a jelenlevőknek is, emelte ki Atanáz püspök atya. Sok zarándok érkezik ezekben a napokban Sárospatakra, hogy megemlékezzenek Szent Erzsébetről, még így 8 évszázaddal  halála után is. Erzsébet volt az aki egész életében a  jócselekedetekkel öltözködött, és nem csak a rózsák csodájában, hanem egész életében tanúságot tett a szolgáló szeretetről, mindenütt ahová őt Istenünk helyezte.

hívek a templomban

Feladat mindannyiunknak ennek a jó példának a befogadása, hogy a mai szeretetszolgálatokon belül, és az ott szolgálók életében is  a  jó cselekedetekkel tudjunk ékeskedni. Feladatunk hogy imádkozzunk hogy szolgálatunkhoz legyen elég bátorságunk, kitartásunk, türelmünk. Hívta fel figyelmünket püspök atya.

A Szent Liturgia végén Pál Miklós parókus atya megáldotta és kiosztotta a Szent Erzsébet kenyereket, amelyeket egy agapé keretében fogyaszthattak el a jelenlévők.

A nap eseményei este ismét a templomban, a Szent Damján kórus vezette, az Istenszülő tiszteletére énekelt Akathisztosz himnusszal zárultak.

TOVÁBBI KÉPEK (fotók: Bodnár Dániel)

Címkék