Jézus velünk zarándokol

A 16+ ifjúsági gyalogos zarándoklatot augusztus 7-12. között tartják.

zarándoklók

Közel 400 fiatal húzta fel a kényelmesebb cipőjét augusztus elején, hogy idén is együtt zarándokoljon Máriapócsra. Hogy a kérdéseire választ kapjon, hogy amit keres, azt út közben megtalálja…A 16+ Ifjúsági Zarándoklatot már szinte rutinból szervezte meg a Görögkatolikus Egyház augusztus 7-12. között. De idén volt benne egy olyan csavar, aminek a lelkiségével nehéz betelni. 2017-ben ugyanis először lépte át a határokat a rendezvény. Nagyváradról indultak útnak a Nemzeti Kegyhely felé. A fiatalokat azonban ez nem riasztotta el a részvételtől, sőt: elmondásuk szerint ez egy nagy pluszt adott nekik lelkileg
A regisztrációnál már hétfőn kora délután sokan összegyűltek. Kíváncsian várták, hogy ki, melyik színű csapatban vesz részt a zarándoklaton: piros, sárga, kék vagy zöld. A csoportokat idén is kispapjaink vezették, terelgették az úton.
Az ajándékok átvétele után többen választották azt a remek lehetőséget, hogy Majoros Péter vezetésével megnézzék Nagyvárad városát. Miután már mindenki megérkezett a szálláshoz, együtt átment a csapat a Szent Miklós görögkatolikus székesegyházba, ahol Szocska Ábel atya által vezetett vecsernyén vettek részt.

zarándoklat

A pompás, hatalmas templomban magával ragadó volt, ahogy a zarándokok együtt énekeltek. „A zarándoklat során lesznek olyan pillanatok, amikor az ember fel akarja adni…amikor már nem bírja a lába, elfáradt. Ilyenkor egymás mellett vagyunk, ott állunk egymás mellett a nehézségek során. Végig ki kell tartanunk. A zarándoklat, ha jobban belegondolunk, az egész életünkhöz hasonlítható, csak akkor érkezünk meg ugyanis az Isten országba, ha végig kitartunk. Az itt megtapasztalt próbatételek az egész életünkre kihatnak. Éppen ezért is kell, hogy legyenek céljaink. A mai fiatalok sokat szenvednek ettől: hogy nincs életcéljuk.” – biztatta Kocsis Fülöp  a metropolita a fiatalokat.

Majd így folytatta az Úrszínváltozás ünnepére utalva: a zarándoklat idén ebben az ünnepkörben zajlik, úgyhogy ne feledjük! Jézus velünk zarándokol, jelen van, mint annak idején a tábor hegyén. Megmutatja nekünk az Ő erejét, amivel megerősít minket. Az életünkben is erre van szükségünk, hogy meg ne feledkezzünk arról: Isten jelen van. Arról se feledkezzünk meg, hogy Szent László éve van, akit szentségében is szeretnénk követni, hiszen idén a jelszavunk is ez: erények erejével. Az ő erényei tündökölnek évszázadok óta, kövessük hát ezt a Szent királyt és napról napra újabb erényeit fogjuk megismerni.” Fülöp atya így zárta sorait: „Bízom benne, hogy megszentülve érkezünk majd meg Máriapócsra, ehhez azonban tennünk kell. Tartsunk ki! Sok imádságra hívunk benneteket ez alatt a hét alatt, és arra, hogy Szent Lászlót követve induljunk el, kérjük Isten segítségét, hogy ki tudjunk majd tartani, és együtt megérkezhessünk Máriapócsra!”

Virgil Bercea görögkatolikus püspök is köszöntötte az egybegyűlteket: Az ünnepi vecsernyén jelen volt Szabó Ödön, országgyűlési képviselő, és Szabó József, Bihar megye menedzsere is.
A zarándokok szombaton érkeznek Máriapócsra.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye