Játssz a gyermeki jogokkal!

A gyermekek jogainak világnapja alkalmából a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény gyermekjogi vetélkedőt hirdetett – természetesen gyermekeknek.

Vetélkedő résztvevők
Vetélkedő résztvevői

 Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény Abaúji lakásotthonok szakmai egysége az intézmény működési területén nevelkedő (nevelőszülői család, lakásotthon) gyermekek számára gyermekjogi vetélkedőt hirdetett 2015. november 20-ra a gyermekek jogainak világnapja alkalmából.

Egyetlen ember sem tulajdona a másiknak. Ez ma számunkra természetes, de nem volt ez mindig így, s ezt korábban különösen a gyerekek szenvedték meg.

A Gyermekek Jogainak Világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére, többéves előkészítő munkát követően 1959. november 20 - tól  ünnepeljük. Ezen a napon a gyermekekre, elsősorban a fejlődő országok gyermekeire emlékezünk, az ő támogatásukra, jogaik védelmezésére. E napon felhívást is intéznek a világ országaihoz annak érdekében, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ deklarációban megfogalmazott jogait, így például a névhez, az állampolgársághoz vagy az ingyenes alapfokú oktatáshoz való jogot.

A játékos vetélkedőre nagy izgalommal készültek a gyerekek egészen Hollóházától – Aszalóig. A felkészülésben segítségükre szolgált az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének cikkelyei, az 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek jogairól és a gyámügyi igazgatásról, valamint az Országos Betegjogi Ellátottjogi Gyermekjogi Dokumentációs Központ gyermekeknek szánt kiadványai.

A rendezvénynek az abaújszántói művelődési ház adott otthont, melyre 13 csapat jelentkezett. A játékos vetélkedőre kellő ráhangolódást adott az első feladat, melyet minden csapatnak otthon kellett elkészítenie. A gyerekek egy saját maguk kiválasztott gyermeki joggal, tetszőleges technikával elkészített figyelemfelhívó plakátot hoztak magukkal.

Az ünnepi köszöntőben Sáfián Ádám úr, Abaújszántó város polgármestere arra buzdította a gyermekeket, hogy merjék tudásukat kibontakoztatni, legyen az iskolai tantárgy, művészet, sport vagy egy gyermekjogi vetélkedő. Páll Miklós atya, karitászigazgató egy közös imával kérte a Jó Isten áldását a közös együttlétre. A kis Jézus életének eseményein keresztül hozta a gyermekekhez közelebb a jogokat és kötelességeket.

A vetélkedőn totó, hangos mese feldolgozás, puzzle kirakás, keresztrejtvény, gyermeki jogsérelmek kidolgozásán túl a gyermekek megfogalmazhatták gondolataikat, hogy az UNICEF önkéntes munkatársaiként hogyan segítenének egy hazáját elhagyni kényszerülő gyermeknek új otthonra találásában.

A gondozott fiatalok nagyon felkészültek voltak, nehéz dolga volt a szakmai zsűrinek, melynek tagja volt többek között Dr. Pongrácz Ildikó az OBDK Regionális Irodájának vezetője is.

A feladatokkal végezve közös uzsonnára került sor, majd a gyermekjogi képviselő Lovas János Tibor összefoglalta a délután eseményeit. Tájékoztatójában egyaránt beszélt a gyermekeket megillető jogokról, de nem elfeledkezve a kötelességekről sem.  A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény Igazgatója, Lónárt Csaba Attila minden résztvevőnek egy – egy oklevéllel, valamint ajándékkal köszönte meg a felkészülést, az eredményes szereplést. A nap zárásaként egy búcsú imával adtunk hálát a Jó Istennek, s kértük, hogy a továbbiakban is segítse meg gyermekeinket a mindennapokban.

Berei Ágnes

gyermekotthon - vezető

Címkék