„Isten igéje az egyház dobogó szíve” - templombúcsú az Avason

Miskolcon, az Avas városrész központjában álló Isteni Ige templomban szeptember utolsó vasárnapján tartottak búcsút.

a templomban

Miskolcon szeptember 29-én tartották meg az avasi templom búcsúját. Különleges templom ez Miskolc ikonikus „hegyén” az Avas városrészben; római katolikus plébánia és görögkatolikus parókia működik egymás mellett, a lassan már három évtizede, az Isteni Ige tiszteletére felszentelt templomban.

Pakot Géza

A templombúcsú vasárnapját megelőző héten minden évben lelkigyakorlattal készülnek az ünnepre. Az esti elmélkedéseket Pakot Géza jezsuita szerzetes tartotta. Szombaton családi napot szerveznek hagyományosan főzőversennyel, sportprogramokkal. Az ünnephez kapcsolódóan a templomban Stella Miklós iparművész alkotásaiból szerveztek ikonkiállítást.

Vasárnap, a búcsúi Szent Liturgiát Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke vezette, Dobos András görögkatolikus parókus, Rigó Jenő római katolikus plébános, a miskolci parókiák parókusai, valamint a helyi jezsuita közösség atyái koncelebráltak. A liturgián a görögkatolikus székesegyház kórusa teljesített szolgálatot.

a liturgián

Homíliát Pakot Géza atya mondott, aki a jelenleg Szatmárnémetiben teljesít szolgálatot. A miskolci hívek már találkozhattak Géza atyával, amikor néhány éve iskolalelkészként szolgált itt.

A jezsuita atya választott jelmondata:„Menjetek el az egész világra és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek” (Mk 16,15). Ezt a küldetését teljesítette most is, az Isteni Ige ünnepén, amikor különösen Isten szavára irányul figyelmünk. „Isten igéje az egyház dobogó szíve, amely életre kelti a test tagjait”- idézte Ferenc pápa szavait Géza atya. Ha életre kel bennünk Isten szava, akkor nyerjük el minden életállapotban azt a vigasztalást és azt a boldogságot, amely élővé teszi Isten dicsőségét bennünk, ez a Szó az életadója a testnek is, ez a mozgatója lelki harcainknak, amellyel Isten Igéjének hordozóivá válhatunk, sőt kell váljunk, hangsúlyozta a szerzetes.

kézmosás

A közös ünneplés a hagyományoknak megfelelően a templomtéren megtartott agapéval zárult.

FÉNYKÉPEK

Címkék