Iskolaszentelés a Fáyban

A 2016/2017-es tanév a 100. a miskolci Fáy András Görögkatolikus Szakgimnázium életében, ebből az utóbbi hat év egyházmegyei fenntartásban folyik, azóta az iskolában is megünnepelik vízkereszt napját.

iskolaszentelés

Iskolaszentelés a Fáy 100. tanévében

Ez a tanév iskolánk 100. tanéve. Biztosan ez a jubileum teszi, hogy mostanában – az ünneplés közben is – szinte minden ünnepnél vissza is tekintünk egy kicsit. Nem mindig tudjuk rekonstruálni, hogy mi történt évtizedekkel ezelőtt, de akkor is érdekes eljátszani a gondolattal.

Így tettünk a karácsonyi lelkinapunkon is, amikor igazgató úr visszaemlékezett iskolánk első karácsonyára: milyen lehetett a nagy háborúban megélt 1917-es karácsony? És az 1944-es, frontközeli karácsony vagy 1956 karácsonya?

iskolaszentelés

Régen is volt Vízkereszt és házszentelés. Tudjuk, hogy a 20. század közepétől évtizedeken át elmaradt az ünneplés, de már hatodik éve ez az újévünk első ünnepe. A nagy hidegben fölmentünk az avasi Isteni Ige-templomba, hogy a 9-10. majd a 11-14. évfolyam is részt vegyen a Szent Liturgián. Ünnepnapon nálunk nincs dolgozatírás:) És finom ünnepi menü is volt a menzán. S természetesen az iskola megszentelése sem maradhatott el.

Kértük a történelmet kézben tartó Istent, hogy tartson meg minket is kegyelmében. Legyen áldott az új esztendőnk!

Fedor Péter

Címkék