Imahét Miskolc belvárosában

Az ökumenikus imahét keddi alkalmán a székesegyházban imádkoztak

a templomban

A Miskolc–belvárosi templomokban minden nap más helyszínen szervezik meg a közös imaalkalmakat. Január 23-án a Búza téri székesegyházat töltötték meg az imádkozók. Szemerszki Mihály, belvárosi parókus köszöntötte a megjelenteket és vezette az alkonyati istentisztelet szertartását, melyet erre az eseményre ökumenikus elemekkel bővítettek ki. A vecsernye dallamait a székesegyház kórusa szólaltatta meg. Az erre a napra előírt szentírási szakaszokat Hangó István református tiszteletes olvasta föl.  Az igehirdetést Sándorné Povazsanyecz Gyöngyi, evangélikus lelkésztől hallhatták a megjelentek.

Szemerszki Mihály

Az ökumenikus imahét idei anyagát és istentiszteleti rendjét az afrikai Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport állította össze, akik ebben az évben a „Szeresd az Urat, a te Istenedet […] és felebarátodat, mint magadat” (Lk 10,27) igét választották mottóul. Lelkész asszony arra kereste a választ, hogy kit is tekintsünk a mi felebarátunknak.

Sándorné

Nem az elméletekben találjuk meg erre a választ, hanem mindennapjainkban, az élet adta helyzetekben, amikor valaki olyannal találkozunk, akinek szüksége van ránk, támogatásra, odafigyelésre, azaz szeretettel való odafordulásra van szüksége. A legegyszerűbb válasz a kérdésre tehát az, hogy aki közel van hozzánk. Szeretetünket nem korlátozhatjuk le csak egy-egy ember, vagy embercsoport felé. Isten azt akarja, hogy embertársainkra úgy tekintsünk minden helyzetben, mint önmagunkra. A szeretetet tanulnunk, gyakorolnunk kell, Krisztus példáját követve.Atanáz püspök

A szertartás a szokásoknak megfelelően áldással ért véget. Görögkatolikus "házigazdaként" elsőként Orosz Atanáz püspök adott áldást. Juhász Ferenc plébános római katolikus szertartás szerint, majd Sándor Frigyes evangélikus- és  Hangó István református szertartás szerint részesítette áldásban a résztvevőket.

FÉNYKÉPEK

A hét további alkalmai és helyszínei a LINKRE kattintva is elérhetők

Címkék