Ifjúsági zarándoklat: a megérkezés napja

Augusztus 12-én kora délután, élükön a metropólia főpásztoraival érkeztek meg a 16+ ifjúsági gyalogos zarándoklat résztvevői Máriapócsra.

Orosz Atanáz, Kocsis Fülöp, Szocska Ábel a 16+ zarándoklaton

Az utolsó közös reggelre ébredtek a zarándoklat résztvevői Encsencsen. Az este folyamán egy újabb kedves vendég érkezett: ismét a csapatban köszöntötték Ábel atyát, aki innentől végig kísérte a zarándokokat Máriapócsra. A kiváló szállást nagy tapssal köszönték meg a vendéglátóknak a fiatalok: köszönet és hála illeti Encsencs polgármesterét és segítőit. A zarándoklat jelképes ajándékait is megkapta dr. Seszták István atyától.

Vándorbotot elő: irány Nyírbogát, ahol már Atanáz atya várta őket! Az út során Mária énekektől zengett a környék. A rövid távot hamar megtették a zarándokok, meg is lepődtek, hogy ma csak ennyit mennek....nem véletlen, hiszen egyre közelebb vagyunk a célhoz! Hogy együtt érkezzünk meg a Szűzanyához! Simon László, képviselő úr is érdeklődve várta a csapatot Nyírbogáton, és pár kedves szóval köszöntötte őket, illetve a főpásztorokat. Milyen jó érzés ez az ifjaknak: Fülöp, Atanáz és Ábel atya is együtt vonul be velük a Nemzeti Kegyhelyre!

találkozás

 

Már nem sok van...ők is érzik. De a lábuk nemhogy lassulna, vagy feladná...még nagyobb erőre kapnak a zarándokok. Hiszen már közel a cél!

Nyírbogáton az ebéd után elvégezték a VI. imaórát a görögkatolikus templomban, ahol Szocska Ábel apostoli korámányzó mondott köszönetet parókus atyának, a tisztelendő asszonynak, az egyházközség híveinek, hogy ilyen nagy szeretettel fogadták a zarándokokat. Átadta Mihály atyának a fiatalok ajándékát, illetve egy különleges elismerést is. Néhány évvel ezelőtt ugyanis a díszes kereszt viselésével tüntették ki. Ez a kereszt azonban elakadt útközben. Ezt nyújtotta át most neki. „Köszönöm a meglepetést! Köszönöm, hogy ilyen sokan megtisztelték kis egyházközségünket, a főpásztorok és polgármester úr is! Ha már a meglepetéseknél járunk, akkor megkérem Simon László képviselő urat, hogy jelentse be ő is, mire készülünk."

„Gyalog a pócsi Szűzanyához....van mit tanulnunk tőletek! Köszönöm, hogy itt vagytok! Köszönöm, hogy a három főpásztor is megtisztelte jelenlétével kis településünket, nem sokan mondhatják ezt el magukról. Szeretnénk, ha a görögkatolikusság még jobban megerősödhetne, úgyhogy ha már így összegyűltünk, arra kérném a főpásztorokat, adjanak rá engedélyt, hadd építhessünk ide egy tornyot a templom elé, ami messzire hirdetné, hogy görögkatolikusok is élnek, itt és hirdetik az Igét. A kért áldást természetesen megkapták, kíváncsian várjuk, milyen lesz a torony!

a templomban

Nagyjából délután három órára érkeztek meg Máriapócsra, már teljes létszámmal, élükön a három főpásztorral. A kb. 400 ember együtt vonult a Kegytemplomba, ahol a Paraklisz szertartását végezték el. „Boldog, aki hitt annak a beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!” Orosz Atanáz miskolci püspök prédikációjában úgy fogalmazott: „Boldog vagy te is zarándok, hogy hittél a megérkezésben! Boldog vagy, hogy az Istenszülő szentképe elé fáradt testtel, de friss lélekkel érkeztél meg!”

Igen: boldogok ezek a fiatalok, hiszen új barátságokkal, lelki élményekkel, a hit növekedésével és kegyelmekkel gazdagodtak. Bízunk benne, hogy jövőre is találkozunk!

csoportkép

Forrás és fotók: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Címkék