Ifjúsági világnap Miskolcon

Ezen a napon adták át a Szent István diakónus díjat is

Atanáz püspök és a díjazott

November 26-án, vasárnap, a Szentatya által meghirdetett ifjúsági világnapon, a Miskolci Egyházmegye ifjúsági bizottsága találkozót szervezett egyházmegyénk fiataljai körében. Találkozás, tanúságtétel, közös imádság, díjátadó – ezek a miskolci találkozó kulcsszavai.

A délutáni programon azok a fiatalok is tartottak élménybeszámolót, akik egyházmegyénket a magyar delegációban képviselték nyáron, a Lisszabonban megtartott ifjúsági világtalálkozón.

nyári találkozó

A kötetlen beszélgetés és tanúságtétel a Székesegyházban végzett vecsernyével zárult. Itt adta át Orosz Atanáz püspök a Szent István diakónus díjat is.

A díjat a Miskolci Egyházmegye az egyházközségeiben szolgálatot teljesítő ministránsok számára alapította. A díj célja, hogy elismerje azon görögkatolikus fiúk szolgálatát, akik rendszeresen, lelkiismeretesen kapcsolódnak be az egyházközségi oltárszolgálatba, és más módon is tanúsítják, milyen fontos számukra görögkatolikus egyházunk liturgikus és közösségi élete. Idén a Szent István diakónus díjat Mező Dániel, kazincbarcikai fiatalember érdemelte ki.

Atanáz püspök és a díjazott

Dániel „kisgyermek kora óta a leghűségesebb ministránsom” – írta róla dr. Janka Gábor, esperes, parókus. Intézményi vallásos nevelése egészen az óvodás korig, az Angyalkert Görögkatolikus Óvodáig nyúlik vissza, azóta, bátyjával együtt, mindig részese volt a vasárnapi Szent Liturgiának.

„Öt éves kora óta ministrál, szinte nincs vasárnap az eltelt évek óta, hogy ne segítene a szertartások végzésében. 2017 óta minden évben részese a kazincbarcikai egyházközség háromnapos élelmiszergyűjtő programjának. Szentségi életet él." – olvasható Mező Dániel laudációjában.

Címkék