Hittanos tanévzáró Sajópálfalán

Idén már negyvenedik alkalommal rendezték meg a hittanosok egyházmegyei tanévzáróját

a templomban

Az alábbiakban Galambvári Sára, "régi motoros" hittanos élménybeszámolóját olvashatják a 2023 június 19-én tartott sajópálfalai hittanos tanévzáróról:

Ez évben is megrendezésre került a szokásos hittanos tanévzáró Sajópálfalán 2023. június 19-én hétfőn. Ami emeli az esemény fényét, hogy kerek évfordulót ünnepeltünk, hiszen immáron 40. alkalommal tartottuk meg ezt az eseményt a Miskolci Egyházmegye, és jogelődje szervezése alatt. Papp András atya szervezése rengeteg színes programmal kecsegtette a görögkatolikus gyermekeket, akik rengeteg helyről jöttek. Voltak, akik busszal jöttek, de voltak olyanok is, akik biciklivel zarándokoltak el erre a kegyhelyre, mint ahogy mi is, a Miskolc-görömbölyi egyházközség a Miskolc-szirmai egyházközséggel együtt.

a templomban

Több mint 20 gyermekkel együtt vettük az akadályokat Szirma és Görömböly felől ezen a meleg napon , ami mindössze 18 km volt. Poros és kicsit késett érkezésünk után Szent Liturgiával kezdtük a napot, amin Atanáz püspök is részt vett. Csodálatos érzés volt, ahogy az egész templomot gyermeksereg töltötte be. Sose szoktunk a földre ülni egy templomban, de most ez is megtörtént.  Atanáz püspök prédikációjában kiemelte azt a fontos üzenetet az evangéliumból, miszerint: „Aki megtartja parancsaimat, az szeret engem, és én is szeretem őt.” Egy szeretetkapcsolatról beszélt Jézus ezekkel a szavakkal. Püspök atya azt is kiemelte, hogy mennyire jó lenne, ha mindenki észre tudná venni, hogy igenis Jézus szeret minket. Jézus mindenkit szeret, nem véletlenül nyilatkozik meg nekünk. Fontos volt ezt hangsúlyozni, hiszen egy hittanos tanévzárón vettünk részt. Tehát a nyáron nincsen hittan óra, és bár talán nem kell úgy kötelezően templomba mennünk az ünnepeken, mint a tanévben, de Jézust nem szabad nyáron sem elfelejtenünk, meg kell tartanunk a vakációban is a szeretetkapcsolatot, és tovább is kell építenünk azt. Ferenc pápa szavait is idézte, amit pontosan ebben az évben mondott nekünk a Papp László sportarénában és természetesen ide kapcsolódik: „Mindenkinek nagyon fontos mindig elcsendesedni és imádkozni.” A telefont is fel kell tölteni ha az aksi lemerül - mondta példának Atanáz püspök Ferenc pápánk gondolataihoz csatlakozva. És milyen igaz mindez!

a gyerekkel Atanáz püspök

A prédikáció szavait megfogadva rengeteg csodás feltöltődés várt a gyerekekre. Kezdtük a tízóraival, amit rögtön megrohamoztunk, és utána jött a nyolc állomásos csapatverseny. Több mint 20 csapat vett részt ezen a megmérettetésen, ahol találkozhattunk beszélgetéssel Anita nővérrel és Krisztina nővérrel a kolostor kapcsán, élő csocsóval, kvízekkel a templomban és a szabad levegőn is, mint például Bodnár Dani atya hozott népi játékokat, részt vehettünk óriás malom társas játékban is, emellett óriás darts játékokat is láthattunk.

malom játék

Mikor én kisebb voltam emlékszem mekkora élmény volt, és látva azt a sok gyermeket, akik fel-le rohangáltak a melegben úgy gondolom, ők is hasonlóan érezhettek. A feltöltődés csúcspontja pedig egy gombóc fagyi volt, ahol igaz, hogy nem kaphattunk pisztáciát mert az elfogyott (csoki meg nem is volt), de megérte kivárni azt a hosszúra nyúló sort. Végül a várt eredmények is megérkeztek a délután kellős közepében ahol mindenki valamilyen ajándékban részesült. Kipurcant, elégedett gyerek arcokat lehetett látni a nap végére, akik lassan beszálltak a buszba, kocsiba vagy éppen a biciklire ültek föl egy finom kis defekt után. Mindenesetre úgy gondolom, bár lehet hogy 40 km biciklizés után kellemesen elfáradva értünk haza, de ugyanakkor lelkileg feltöltődve. A mélyre nyúló szavakat elraktároztuk, és megfogadtuk, hogy nyáron sem felejtjük el sose a Jóistent, hiszen mindent neki köszönhetünk. Ezt a csodás napot, a programokat, a meleget, a vakációt, a barátokat, a mosolyokat, de nem utolsó sorban az életet.

szöveg: Galambvári Sára, Fotók Bak László (még több fénykép a Miskolci Egyházmegye közösségi oldalán)

Címkék