Hároméves a Metropólia

A három egyházmegye közössége együtt ünnepelte a Metropólia fennállásának harmadik évfordulóját Debrecenben, a Főegyházmegyén.

az egyházmegyék területi megoszlása Magyarországon térkép

Ferenc pápa 2015. március 19-én kelt apostoli konstitúciójában a magyar görögkatolikusok számára sajátjogú  metropolitai egyházat alapított. Ezen határozattal jött létre a Miskolci, a Nyíregyházi valamint a Hajdúdorogi Egyházmegye, ez utóbbi főegyházmegyei ranggal, debreceni székhellyel. Az egyháztörténelmi eseményre közösen emlékeztek és adtak hálát a hierarchák, elöljárók és az egyházmegye dolgozói 2018. március 19-én.

Orosz Atanáz, Szocska Ábel, Kocsis Fülöp

Az ünnepséget Orosz Atanáz püspök atya vezetésével az Érseki Hivatal kápolnájában tartott imaóra nyitotta, amin a metropólia papjai és diakónusai is közreműködtek. A közös imádkozás után a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektorának történelmi visszatekintését hallgathatták meg a vendégek. Végsheő Tamás atya előadása az első görögkatolikus közösségek létrejöttétől napjainkig tekintette át a magyar görögkatolikusság mérföldköveit.

Az ünnepséget a Lautitia kóruscsalád dalai is felcsendültek, hiszen nélkülük már elképzelhetetlen lenne egy-egy fontosabb görögkatolikus esemény. A vendégeket Papp László Debrecen város polgármestere köszöntötte, majd a jeles esemény alkalmából Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter egy görögkatolikus vonatkozású, 1703-as keltezésű, eredeti, II. Rákóczi Ferenc aláírásával ellátott dokumentumot ajándékozott a Metropóliának és adott át Kocsis Fülöp metropolita atyának.

dokumentum

Fülöp atya köszönetét fejezte ki a rendkívüli ajándékért. Március 19-ét érsek atya szerint sem túlzás történelmi eseményként aposztrofálni, mert szépen illeszkedik ez a nap egyházunk történeti eseményei közé. „Anélkül válunk élő tagjaivá a görögkatolikus történelemnek, hogy ezt akarnánk, erre törekednénk. Nem akarunk semmi egyebet csak az Úristennek megfelelni és azt elvégezni, amit adott napon elvár tőlünk. Ezen a napon azt várja el, hogy emlékezzünk az elmúlt három évre, amely a keresztények számára nem az úton való merengés, hanem a jelen áttekintése és a jövő építése.” Gondolatait azzal zárta a metropolita, hogy abban bízik; közösségünk továbbra is áldás lesz Debrecen számára.

Este Miskolc-Szirmán, a nagyböjti templomi találkozások utolsó állomásán a miskolci hívek az esti vecsernyét adtak hálát azért a kegyelemért, hogy hosszú évek imái meghallgatásra találtak; az Apostoli Exarchátus egyházmegyei rangra emelkedett, és kértek áldást a Metropólia további munkájára.

További képek

Forrás és fotók: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Címkék