Harmadik alkalommal rendezték meg az integrált úszóversenyt

Két év kihagyás újra megrendezték az érzékenyítő úszóversenyt Edelényben a hétvégén

úszók a rajtnál

A Görögkatolikus Metropólia és a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség együttműködése 2018-ban hívta életre az Edelényben megrendezésre kerülő integrált úszóversenyek sorát, melynek különlegessége és egyben célja is, hogy a sport által közös élményszerzés valósuljon meg a fogyatékkal élő és ép gyermekek, fiatalok és felnőttek számára, ami segít egymás megismerésében és elfogadásában.

Az érzékenyítő verseny az utóbbi két évben elmaradt a járványügyi korlátozások miatt, de részvevők megmérettetésének vágya azonban nem apadt el, hangsúlyozta Inántsy- Pap Ágnes a verseny főszervezője. Az ország számos pontjáról érkeztek. Akadt visszatérő versenyző, és olyan is, aki életében először versenyzett.

Atanáz püspök és egy versenyző

Orosz Atanáz püspök a hit, a remény és a szeretet jegyében nyitotta meg az úszóversenyt.

Az úszók különösen hisznek abban, hogy a víz fenntartja őket a felszínen, hogy nem fognak elmerülni. Velük együtt, mi mindannyian bízunk abban, hogy a Jóisten „fenntart” bennünket. A remény az a reménység, hogy a fogyatékkal élők ugyanolyan nagy utat tudnak befutni, mint akiknek nincs szükségük segédeszközökre. A hit és a reménység vezet bennünket a szeretet útján. Ez a nap különösen is a szeretetről győz meg bennünket és az a kölcsönös szeretetet, amely egymás között kialakul, azt szeretnénk tovább adni.” – mondta a főpásztor.

Bánné dr Gál Boglárka

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borosod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Köszöntőjében méltatta a sportolók munkáját, akik feszegetik saját határaikat, és akiknek nem csak fizikailag, hanem mentálisan is ugyanolyan felkészültnek kell lenniük ahhoz, hogy olyan energiákat tudjanak felszabadítani önmagukban, amely csúcsteljesítményhez, rekordokhoz vezethetnek. „A speciális helyzetben lévő sportolók olyan eredményeket érnek el, amely egészséges emberek számára is hatalmas kihívást jelentenek.” – tette hozzá elnök asszony.

Wiesnerné Oravecz Éva

Wiesnerné Oravecz Éva, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnöke, az úszás szakágvezetője világbajnok úszóversenyzőket hozott a versenyünkre ezzel is megtisztelve rendezvényünket.

A verseny hagyományosan imádsággal kezdődött, ezt követte a bemelegítés és következtek a futamok. Talán a verseny legérdekesebb mozzanata a vegyes váltó volt, ahol ép és fogyatékkal élő versenyzők alkottak egy-egy váltó csapatot.

úszók

A verseny lebonyolításában most is Magyar Speciális Olimpia Szövetség úszószakosztályának munkatársai, az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola tanárai, valamint a Városi Uszoda munkatársai segédkeztek. Külön köszönet illeti az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságát a verseny anyagi támogatásáért.

FÉNYKÉPEK

Szöveg és fotók: Miskolci Egyházmegye

Címkék