Hamarosan egyházmegyénkbe érkezik a Missziós kereszt

A várakozás jegyében szervezték a papok legutóbbi rekollekcióját a Miskolci Egyházmegyében.

Missziós Kereszt

Atanáz püspök a mostani rekollekcióra Szabó Tamás atyát hívta vendégül. Tamás atya Nyíregyháza- Örökösföldön teljesít szolgálatot, ahol tavaly már fogadták a Missziós keresztet, így személyes élményeit és tapasztalatait is megosztotta a jelenlévőkkel.

Szabó Tamás

Tamás atya előadásában többek között e két szó; misszió és kereszt szavakban rejlő feladatokat és küldetést tárta a Miskolci Egyházmegye papsága elé. A missziós feladatok ellátása több területet foglal magába; pasztorációt, evangelizációt, és preaevangelizációt is. Ezek mindegyike más-más megközelítést és módszereket igényel a lelkipásztoroktól.

Majd Szent Pál apostol jól ismert, a keresztről szóló tanításának segítségével világított rá mit is jelent számunkra a kereszt:nekünk, akik üdvözülünk, Isten ereje” (1Kor1,18). „Krisztus számára a kereszt küldetésének jele és eszköze. Ezért a kereszt számunkra egyéni küldetésünk felismerése, elfogadása és megvalósítása. Kereszt a családom, a munkám, a közösségben vállalt szerepem, kereszt a tanulásom, a barátságom, egész életem. S bár ez sok esetben nem látványos, de a teremtés csodálatos tervébe belesimulva érthetjük, érezhetjük létünk valódi értelmét, célját.” – mondta Tamás atya a rekollekción.

a rekollekción

A Missziós kereszt 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma. A három méter húsz centi magas, bronz borításokkal díszített tölgyfa kereszt 2007-ben készült el, Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása. Közepére Szent Kereszt-ereklyét helyeztek el, körülötte, a leveles díszek fordulataiban huszonnyolc magyar, illetve magyar vonatkozású szent ereklyéi találhatók. Ferenc pápa 2017 novemberében áldotta meg a keresztet Rómában, a magyar püspökök "ad limina" látogatása alkalmával. (A keresztről készült kisfilm ide kattintva tekinthető meg.)

A MISSZIÓS KERESZT állomásai, (a részletes programok még véglegesítés alatt):

Miskolc, Székesegyház (Búza tér) 2019. október 10-14.

Homrogd,  2019. október 14-16.

Encs, 2019. október 17-21.

Szerencs, 2019. október 21-22.

Tiszaújváros, 2019. október 22-24.

Sárospatak, 2019. október 24-28.

Sátoraljaújhely, 2019. október 28-30.

Ózd, 2019. november 02-04.

Edelény, 2019. november 05-07.

Címkék