Gyermeknap a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményben

Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény tizenegy lakásotthoni és egy nevelőszülői hálózaton keresztül lát el gyermekjóléti, gyermekvédelmi és gyermekotthoni feladatokat.

Gyermekvédelem

Idén, 2015. május 28-án, második alkalommal rendeztek gyereknapot Garadnán, a sportpályán. Közel ezer gyerek és fiatal, nevelőikkel és lelki vezetőikkel érkezett a településre a Miskolci Egyházmegye fenntartásában álló hálózatból – többek között Hollóházáról, Göncruszkáról, Hernádvécséről, Encsről, Halmajról, Megyaszóról, Abaújszántóról –, sőt a falu lakói is kilátogattak az eseményre.

A közös együttlét a templomban az Atanáz püspök atya vezetésével megtartott imaórával kezdődött. A gondozásba vett gyermekek imádkozták a zsoltárokat, és többen is bekapcsolódtak a Szentlelket segítségül hívó imádságokba. Az ünnepélyes megnyitó után énekkel, tánccal, versekkel örvendeztették meg a különböző lakásotthonokban vagy nevelőszülőknél élő gyerekek a jelenlévőket. Sokan kaptak oklevelet és jutalmat a tanév során mutatott kiváló tanulmányi eredményükért, szorgalmukért, vagy példamutató magatartásukért.

A délelőtt folyamán mindenki találhatott érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot a tíz helyszínen zajló foglalkozásokon. Kicsik hosszú sora állt az arcfestésnél, de sokan alkottak a kreatív sátorban, vagy éppen a zsákbafutás nehézségeivel küzdöttek. Sikere volt a hagyományőrző népi játékoknak, a bibliai totóknak, sőt a délben érkező ugráló várnak is. A közös ebéd után került sor a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia előadására, valamint a labdarúgó mérkőzésekre.

Természetesen a felhőtlen szórakozás nem jöhetett volna létre a jó szándékú felajánlások nélkül, melyek nemcsak cégektől, vagy intézményektől érkeztek, hanem magánszemélyektől is. Sok mosolygó gyermekarc mondott ezekért köszönetet. Ajándékot nemcsak kapni jó, hanem adni is; Lónárt Csaba Attila, a Gyermekvédelmi Intézmény igazgatója és Túróczi Tünde tanuló, a diákönkormányzat vezetője jótékonykodásra kérte jelenlévőket, hogy a Kárpátalján élő gyermekek is részesülhessenek egy kis meglepetésben. A második vattacukorból vagy egyéb édesség vásárlásából megspórolt pénzükkel többen is hozzájárultak egy határontúli iskola tanulóinak megsegítéséhez.

Hamarosan itt a vakáció, a nyári pihenés ideje. A tanév utolsó vasárnapján áldja meg Atanáz püspök atya a nyári táborozásra alkalmas módon átalakított parókia épületét Mogyoróskán, hogy már az idei szünidőben birtokba vehessék azt a hálózat gondozottjai, a 11 lakásotthon lakói.

A nevelőszülőknél és a lakásotthonokban nevelkedő gyermekek és fiatalok százai ismét közösen tölthettek el egy feledhetetlen találkozót. Kérjük, ahogyan Atanáz püspök fogalmazott, hogy Szentlélek adja meg nekünk a hit, a remény és a szeretet illetve, a bölcsesség, értelem tudás és erősség ajándékait a következő tanévben is.

 

FÉNYKÉPALBUM

Címkék