Gyermekbúcsú Máriapócson

2016. május 7-én több ezer gyermek gyűlt össze Máriapócson a kegytemplomban. Az idei máriapócsi gyermekbúcsúnak a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola volt a főrendezője. A Miskolci Egyházmegyéből is több száz gyermek köszöntötte az Istenszülőt.

Máriapócs

2016. május 7-én a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény Nevelőszülői Hálózatából 120 fő gyermek, fiatal, nevelőszülő, dolgozó és lelki vezető vett részt a máriapócsi gyermekbúcsún.

Az idei búcsú jelmondata: „Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas.” (LK 6,36)

Ennek a jelmondatnak a témájára épült fel a gyermekcsoportok részére felállított öt állomás, melynek teljesítésére előzőleg Tyukodi Attila Atya és Páll Miklós Atya készítette fel a gyermekeinket. Az útvonalon, az állomásokon keresztül végighaladva a gyermekek ügyesen szerepeltek, válaszoltak a feltett kérdésekre, amelyek főleg az irgalmasság cselekedeteire épültek. A gyerekeknek tetszettek a feladatok, versengtek a válaszadás lehetőségéért, örültek a megszerzett és a menetnaplóba bepecsételt betűknek, mely összeolvasva Jézus nevét alkották. Amíg egyik állomásról a másikra zarándokoltunk jó játék volt találgatni, hogy vajon mi lesz a következő állomás feladata, milyen szó fog összeállni a megszerzett betűkből. A csoportok az öt állomás pecsétjének megszerzése után a füzetet közös ajándékra válthatták be. Az állomásokon keresztül jutottunk el a kegytemplomba, Mária köszöntésére, ahol a Kegykép előtt „Téged jöttünk köszönteni” kezdetű énekkel üdvözöltük az Istenszülőt.

Külön meglepetés volt a gyermekek számára, hogy a belső tábori oltár melletti színpadon folyamatos műsort kaptak a Csicseri drámacsoporttól és a kisvárdai pedagógusok báb előadással kedveskedtek.

A nap középpontjában a Szent Liturgia állt, melyre sikerült ráhangolódnunk. Közösen imádkozva, Ábel Atya szavaira figyelve, lelkileg feltöltődve tettük meg a templom körüli körmenetet, szeretetünk jeléül mindegy körülölelve azt, majd ezt követően elénekeltük a búcsú indulóját.

A szertartást követően nem maradhatott el a búcsúi bazársoron való nézelődés, vásárlás sem, ahol örömmel vásároltak otthoni szeretteiknek egy-egy máriapócsi emléktárgyat.

A mai nap emlékezetes volt minden résztvevő számára!  Hazafelé már a buszon meséltek a gyermekek a nap élményeiről! A gyermekek, fiatalok érdeklődését felkeltette ez a kiemelkedő egyházi rendezvény, a vallási múlthoz kapcsolódó történelmi érték, a jó hangulatú, vidám, lelki töltekezés. Szeretnének máskor is, más búcsúkra, zarándokhelyekre eljutni, s bízunk benne, hogy az élmények hatására megváltozik viszonyuk saját magukhoz, embertársaikhoz, a környező világhoz.

KÉPEK

Címkék